Znate li koja je životinja najveći ubica ljudi? I zašto?

0
384

Znate li koja je najopasnija životinja po ljude? Lav? Nije. Medvjed? Nije. Vuk? Ne. Nisu ni zmije, ali ni ajkule. Vjerovali ili ne najveći ubica ljudi je – KOMARAC! On, kako saznajemo u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju prouzrokuje više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji.

Komarci, koji se hrane krvlju kako životinja tako i ljudi, prenosioci su mnogih bolesti koje se mogu završiti i smrtnim ishodima.

Ove dosadne krvopije, da podsjetimo, prenose malariju, denga groznicu, žutu groznicu, groznicu Zapadnog Nila, Zika virus….

U Srbiji inače, nema komaraca koji prenose denga groznicu, žutu groznicu, Zika virus. Nema ni komaraca koji prenose malariju iako se kod nas godišnje registruje nizmeđu 10 i 15 osoba oboljelih od nje, ali su to uglavnom naši građani koji su boravili u tropskim područjima koja su ugrožena njom.

Naši komarci zasad mogu da izazovu samo groznicu Zapadni Nil, s obzirom na to da su se domaći komarci zarazili ovom bolešću.

Na osnovu podataka, trenutno je u regionu aktivan riječni iliti šumski komarac koji pripada rodu edes (aedses) a koji ubada tokom dana.

– On je veoma agresivan i ubada tokom čitavog dana. Uglavnom su vezani za priobalja reka i šumski pojas, a rijetko se sreću u urbanizovanim dijelovima grada. Oni su aktivni do kraja maja, početka juna a nakon njih, sa početkom leta, aktivira se takozvani kućni komarac. On pripada rodu kuleks (culex). To su komarci koji ubadaju u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima. Nisu pretjerano agresivni a uglavnom se razmnožavaju u blizini čovjeka koji im obezbjeđuje uslove za razvoj.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here