Znam da mrziš rastanke

0
323

Cijeli njen život može se svesti na rastanke. Drugi su dolazili i odlazili; ona je uvijek čekala. Ispraćala sa bokalom vode, po starom običaju. Život joj je namijenio ulogu one koja čeka, uvijek čeka tuđe povratke, uvijek strepi od tuđih odlazaka. Njene umorne oči isplakale su rijeke suza, ali još nisu presušile. Njene staračke ruke drhtale su nebrojeno puta pri posljednjem zagrljaju, ali još nisu klonule. Njena je uloga da čeka, uvijek i iznova dočekuje sa suzama, ispraća sa suzama. Nema kuda pobjeći… njeno je da bude sigurno utočište kojem se svi vraćaju.

Osjećam njenu tugu, njenu čežnju, njenu bol. I plašim se za sebe.

Do pete godine života, već sam izgubila previše i preživjela previše. Nijedno dijete ne zaslužuje tako burno djetinstvo. A rastanci su se nastavili… uvijek i iznova. Trebalo je postati lakše sa godinama, trebala sam naučiti. Nije postalo lakše, dovraga, nije. Samo sam naučila svoje lekcije… ili barem mislila da jesam. Velika ljubav za sobom nužno povlači veliku bol. Uvijek. Bez izuzetka. Naučila sam voljeti umjereno, pružati sebe umjereno. Uvijek. Bez izuzetka. Još sam samo roditelje voljela neograničeno, ali oni to ne znaju, nikad i neće znati. Umjerena ljubav – kako bi se izbjegla bezgranična bol. Jednostavan recept, zbilja jeste.

Ne želim preuzeti njenu ulogu, ne mogu. Ona je rođena u nekom drugom vremenu, ona je snažnija nego ja ikad mogu biti. Meni je već dosta rastanaka… previše. Gledati je kako plače, kako jeca, kako drhti jer drugi odlaze… ja ne mogu. Za razliku od mene, ona je odrasla u mirnom okruženju, do svoje četrdesete godine, živjela je okružena najbližim, zaštićena njihovom blizinom. A ja? Ja sam jedva prohodala kada su mi otrgnuli sve drago, voljeno, blisko, ja sam se naučila na rastanke sa najbližim prije nego sam naučila napisati svoje ime. I ja više ne mogu. I sama pomisao da ću morati više nego sada… oh, ne.

Gledam njenu bol, bol sestre koja ostaje i uvijek ispraća… čini mi se da joj ruka svaki put drhti sve snažnije, da su suze sve krupnije. Ona ne može pobjeći od svoje sudbine. Mogu li ja od svoje? Mogu li preživjeti? Uvijek i iznova? Do kraja života?

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here