Zeničanka Emina među nobelovcima iz medicine

0
192

Emina Ejubović uspješna je mlada Zeničanka koja pohađa doktorski studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je na trećoj, završnoj godini.

Godine 2015. u Budimpešti je proglašena za COGI ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, a u novembru 2016. je učestvovala sa dva rada na 24. svjetskom kongresu Kontroverze u ginekologiji, opstetriciji i infertilitetu (COGI).

“Jedan rad je bio u sekciji usmenih prezentacija iz oblasti fetomaternalne medicine, a riječ je o retrospektivnom istraživanju perinatalnog ishoda maloljetničkih trudnoća u odnosu na trudnoće punoljetnih pacijentica tokom četverogodišnjeg perioda. Istraživanje je provedeno na osnovu naših podataka. Obuhvatilo je sve maloljetne trudnice porođene u Kantonalnoj bolnici Zenica u periodu 2011 – 2014. godina. Drugi rad je bio u sekciji poster-prezentacija iz oblasti reprodukcije, steriliteta i izvantjelesne oplodnje, a ticao se vrlo aktuelne teme u naučnim krugovima o kisspeptinima. Razlog za učestvovanje u sekciji poster-prezentacija je u pravilima samog COGI kongresa, gdje glavni autor rada može učestvovati sa jednim radom u sekciji usmenih prezentacija, dok drugi radovi moraju biti posteri”, ispričala je Emina.

 

Ona je bila i kopredsjedavajuća u sesiji usmenih prezentacija iz oblasti steriliteta i infertiliteta sa čuvenim profesorom Norbertom Gleicherom iz SAD-a. Radi se o jednom od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti reprodukcije te profesoru na Medicinskom fakultetu u Beču i Rockfeller univerzitetu u New Yorku, a u karijeri je predavao i na univerzitetima u Chicagu i New Yorku, kao i na Yale univerzitetu. Profesor Gleicher je u naučnim krugovima, također, poznat po tome što je prvi put načinio periretralnu aspiraciju jajnih stanica u okviru postupka izvantjelesne oplodnje.

“U Amsterdamu sam imala priliku razmijeniti iskustva i razgovarati sa priznatim svjetskim stručnjacima iz SAD-a, Španije, Italije, Turske i Holandije. U ostvarivanju pomenutih kontakata mi je sigurno pomoglo i znanje stranih jezika s obzirom na to da govorim šest jezika – engleski, njemački, španski, portugalski, italijanski i turski. Posebna čast bila je razgovarati sa dekanom Medicinskog fakulteta u Virginiji (SAD), profesorom Jerome Straussom III, koji je držao predavanje kao pozvani predavač u čast Robertu Edwardsu, dobitniku Nobelove nagrade za medicinu, a koji je bio pionir u oblasti izvantjelesne oplodnje. Profesor Strauss je, inače, najavljen kao jedan od vjerovatnih budućih dobitnika Nobelove nagrade zbog doprinosa u IVF-u. Razgovarala sam i sa profesorom Zionom Ben-Rafaelom iz Izraela, koji je osnivač COGI kongresa te autor više od 100 radova u priznatim svjetskim časopisima. Smatram da sam učešćem na COGI kongresu značajno doprinijela i afirmaciji naše bolnice, kao i države BiH”, istakla je Emina Ejubović.

U slobodno vrijeme usavršava se u struci. Išla je na hrvatski poslijediplomski tečaj ginekološke hirurgije i endoskopije s međunarodnim sudjelovanjem (laparoskopija i histeroskopija) u Zaboku, te tečaj ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu na Klinici Sveti duh u Zagrebu, koja je poznata i priznata kada je ginekološki ultrazvuk u pitanju još od profesora Kurjaka, koji ju je i proslavio širom svijeta.

 

 

 

Izvor: http://www.zenit.ba/

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here