Zenica- grad čelika, prve međunarodne utakmice Zmajeva, bh. novca i privrednog sajma

0
413
[ad_1] Zenica je grad u dolini rijeke Bosne i administrativno sjedište Zenčko-dobojskog kantona. Nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, baš kao zjenica oka, što joj je vjerovatno i nadjenulo takvo predivno ime.

Kontinuitet civilizacija, kultura i historijskih zbivanja

Područje Zenice i njena neposredna okolina bogato je mnogim materijalnim dokazima o kontinuitetu civilizacija, kultura i historijskih zbivanja, od kojih najstariji potiču iz perioda od 3000. do 2000. godine p.n.e, a pronađeni su na lokalitetima Drivuše i Gradišća. Slijedeći nalazi potiču iz metalnog doba, nađeni u Orahovičkom potoku kod Nemile, Gračanici, Ravni i drugim mjestima gdje su pronađene metalne sjekire, strelice, ukrasne fibule te ostaci keramičkog materijala. Ilirska plemena, koja se pojavljuju na prelazu iz bronzanog u željezno doba (VI-V stoljeće p.n.e.), gradila su specifičan tip naselja odbrambenog karaktera nazvan gradina, a za razrješenje nastale dileme o prisutnosti ilirskog plemena Desitijata u zeničkom kraju mogu se uzeti indirektni dokazi iz toponomastičke građe kao npr. toponim gradina koji je zadržan sve do današnjih dana u imenu nekih naselja kao što su Gradac, Gradišće i Gračanica.

Željezara Zenica bila je najveće preduzeće u državi

Neposredno pred početak Drugog svjetskog rata dolazi do određenih ulaganja u Željezaru Zenica, koja postaje najveće preduzeće u državi sa preko 4000 radnika. U ovom periodu u Zenici se formiraju nova kulturno-prosvjetna društva, šokolske organizacije, prve novine, sedmične i mjesečne publikacije, politički listovi, a pojavljuju se i domaći intelektualci koji su školovani i obrazovani u inostranstvu, a koji su djelovali u Zenici.

Grad prvog bh. novca, međunarodne utakmice i privrednog sajma

U teškim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, kakvi su bili od 1992. do 1995. u vrijeme agresije, Zenica je bila utočište za mnoge ratom unesrećene ljude, prvenstveno iz srednje Bosne ali i drugih krajeva. Zenica je i u ovom periodu imala specifičan položaj i ulogu, malo je poznato da je prvi novac Bosne i Hercegovine štampan upravo u Zenici, prve vojne smotre kojima su prisustvovali predstavnici najvišeg vojnog i političkog vrha održane su u Zenici. U jeku rata u Zenici se organizuje privredni sajam ZEPS, koji vremenom postaje najznačajniji skup ovakve vrste u BiH i afirmiše se u jedan od najprepoznatljivijih brendova grada.

Prva domaća međunarodna utakmica nogometne reprezentacije BiH odigrana je na Bilinom polju (mjestu abjuracije bana Kulina) protiv Albanije itd. I poslije rata Zenica napreduje i postepeno se rješava etikete sivog, radničkog grada, te postaje istinski sportski centar cijele Bosne i Hercegovine.

(Autor: Zdravi portal)

Objava Zenica- grad čelika, prve međunarodne utakmice Zmajeva, bh. novca i privrednog sajma pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here