Zbog čega je važno nositi odijevne predmete izrađene od prirodnih materijala?

0
269

Prilikom odabira garderobe često se vodimo estetskom dopadljivošću, modnim trendovima i cijenom, dok manje pažnje posvećujemo kvalitetu ukrojenosti i materijalu koji čini sastav odjevnog komada.

Zato nije rijetko da kupimo stvar koja već nakon nekoliko pranja izgleda kao da je nosimo godinama, niti da materijal bude toliko neprijatan da nam je često neudobno, stvari nas žuljaju, a u esktremnim slučajevima – izazovu iritacije na koži. Zato se savjetuje da se biraju odijevni predmeti koji su izrađeni od prirodnih materijala, pogotovo oni komadi koji su u direktnom kontaktu sa našom kožom.

Iako većina kupaca poznaje značaj prirodnih materijala, ta tema je nedovoljno zastupljena u svjesti potrošača, stoga ćemo se u nastavku teksta baviti značajem prirodnih materijala i načinom na koji oni utiču na naše zdravlje.

Koja je razlika između prirodnih i vještačkih materijala?

Prirodni materijali, kako sama riječ kaže nastaju iz prirodnih životinjskih i biljnih izvora, zbog čega najviše prijaju našoj koži i omogućavaju joj da diše.

Sa druge strane, materijali napravljeni od vještačkih vlakana poput sintetike, najlona ili spandeksa zadržavaju toplotu, pa kao takvi stvaraju pogodno tle za pojavu svraba, osipa, iritacija, ekcema, kao i bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Zbog toga su kvalitetne pamučne stvari uglavnom prvi izbor kada govorimo o kupovini komada odjeće.

Međutim, koji su sve prirodni materijali idealni za našu kožu i zašto?

Pamuk – prvi izbor svakog kupca

Pamuk je postavio određene standarde kada je u pitanju industrija garderobe i tekstila. Ovo mekano vlakno raste oko sjemena biljke Gossypium, žbuna iz tropskih i sutropskih krajeva.

Kroz istoriju se vrednovao od najranijeg perioda, a najveći uticaj imao je na razvoj post-revolucionarnih ekonomija Amerike i Britanije, ostavivši svoj pečat u dobu ropstva.

Pamuk je danas prirodni materijal koji ima najširu primjenu u izradi garderobe, a posebno je pogodan za donji veš i pidžame jer se smatra hipoalergenom, odnosno otporan je na skupljanje bakterija, prijatan prema koži i lak za održavanje.

Izdržljiv je i može da se pere i pegla na visokim temperaturama do 200 stepeni, što će pomoći uklanjanju štetnih mikroorganizama koji se tokom dana nakupljaju u vlažnom i tamnom okruženju.

Kvalitet pamuka može da varira u zavisnosti od same biljke, a kao najkvalitetniji izdvojili su se sea Island pamuk, egipatski pamuk, giza pamuk i pima pamuk.

Svila – prefinjeni prirodni materijal

Svila se smatra prefinjenim prirodnim materijalom, a dobija se iz čaura svilene bube. Naime, oko čaura ove vrste buba formiraju se tanana svilena vlakna, od kojih se daljom industrijskom preradom pravi sofisticirana svila.

Ovaj materijal životinjskog porijekla uticao je na tokove istorije stvaranjem puta svile, mreže karavanskih puteva čiji cilj je bio povezivanje sredozemlja sa Azijom.

Kineski vladari su uspešno čuvali tajnu nastanka svile vijekovima, primjenjujući smrtnu kaznu za svakoga ko bi se usudio da govori o nastanku svilenog materijala van tadašnjih granica države. Svila se oduvijek smatrala najfinijim materijalom koji je bio statusni simbol više klase.

Pored pamuka, svila je drugi najpopularniji izbor kada su u pitanju donji veš, pidžame, ogrtači i posteljina. Pruža osjećaj elegantnosti i komfora jer odlično prianja uz našu kožu, naročito onu koja je osjetljiva.

Upija vlagu, pa tako ljeti ne ostavlja fleke od znojenja, a zanimljivo je i da svila ljeti grije dok zimi hladi.

Vuna – komforan i topao materijal

Kada pomislimo na zimski period, prvo što nam padne na pamet da obučemo su vunene stvari.

U tekstilnoj industriji najviše se koristi runska vuna, odnosno vuna koja se dobija šišanjem ovaca. Vunena vlakna su međusobno povezana u runo, a cjelovitost runa je najbolji pokazatelj kvaliteta vune.

Vuna je meka i topla na dodir, a ujedno je i odličan toplotni izolator – održava temperaturu tijela, što znači da zimi grije, a ljeti hladi. Udobnost vune osjetimo uvijek kada ogrnemo vuneni šal ili obučemo vuneni džemper, a sam kvalitet materijala može da varira.

Najcjenjenije vrste vune su merino vuna i kašmir vuna.

Merino vuna potiče od merino ovaca iz Australije i upotrebljava se za izradu najfinije odjeće, koja već po dodiru može da se prepozna kao takva. Veoma je nježan prema koži, pa je iz tog razloga idealan za izradu prekrivača za bebe.

Kašmir vuna spada među najskupocjenije prirodne tkanine. Odijevni predmeti izrađeni od kašmir vune mogu trajati godinama, jer ne mijenjaju teksturu i oblik tokom pranja i nošenja.

Dobija se iščešljavanjem donjeg sloja dlake posebne vrste koza, koje nastanjuju predele Kine i Mongolije. Dug proces ručne obrade i nevjerovatan kvalitet opravdavaju traženost ovog materijala na tržištu.

Lan – omiljena tkanina za ljeto

Lan je prirodni materijal pogodan za izradu svakog odijevnog predmeta, a posebno se primjenjuje u izradi ljetnje garderobe jer odlično upija znoj. Najčešće se od njega izrađuju košulje, suknje, blejzeri, pantalone i haljine.

Bio je omiljeni materijal drevnih Egipćana, koji su kipove bogova omotavali najfinijim komadima od lana. Arheološkim istraživanjem pronađene su lanene tkanine stare preko 5.000 godina, koje predstavljaju dokaz upotrebljivosti ovog materijala kroz istoriju.

Lan je jednogodišnja biljka koja uspijeva u krajevima umjerene klime, a njegova vlakna se dobijaju iz korena stabla koja se kasnije mehanički obrađuju. Lan je najbolja sirovina za konac i predivo za čipke.

Prirodni materijali kao garancija kvaliteta

Kao što smo naglasili u tekstu iznad, odjeća od prirodnog materijala je izuzetno prijatna za našu kožu i ima veliki značaj za njeno zdravlje. Shodno time, potrebno je prvo posvetiti posebnu pažnju materijalima od kojih je naša garderoba skrojena, a zatim se voditi estetskim faktorima prilikom odabira.

 

 

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here