Zašto nas boli tjeme kad ne operemo kosu?

0
250

Žene, da se ne lažemo – niko ne pere kosu svaki dan. Tako da i same jako dobro znate da poslje dva, tri dana bez pranja, tjeme i predio oko korjena kose počne baš neprijatno da boli, ponekad čak i do te mjere da izaziva pravu glavobolju.

Ne brinite, stručnjaci kažu da se to svima dešava i da postoji realno, naučno potvrđeno objašnjenje.

Ako izvjesno vrijeme ne operete kosu, ulja koja vaše tjeme prirodno proizvodi počinju da se skupljaju oko korjena kose i tako podstiču stvaranje gljivica na koži glave, objašnjava dr Džošua Cajhner, dermatolog iz Njujorka za sajt “Glamour”.

Dakle, gljivice su krive za taj bol, jer vremenom dovode do blažih inflamacija koje dalje dovode do crvenila, svraba i iziritiranosti kože koja se manifestuje kroz taj prepoznatljiv bol.

Prije nego što se zgadite i zareknete se da ćete od danas pa do kraja života prati kosu dva puta dnevno, dozvolite da pojasnimo da se ne radi o onim gadnim gljivicama koje najčešće povezujemo sa svrabom stopala i neprijatnim mirisom koji ga prati, već gljivica zvana malasezija, koja prirodno živi na našoj koži.

Prali vi kosu ili ne, ona je tu – pitanje je samo u kojoj količini. Kad ne perete kosu nekliko dana, nivo gljivice raste i koža počinje da reaguje već spomenutim inflamacijama i bolom.

Međutim, postoji i drugi razlog koji, ako ne izaziva, onda sigurno pogoršava stanje našeg skalpa – vezivanje kose. Kad vam je kosa prljava, mnogo je veća vjerovatnoća da ćete je vezati u rep ili pundžu, a znate i sami koliko vaša kosa prosto obožava ovu vrstu zatezanja i mučenja.

Srećom, rješenje postoji: Perite kosu…

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here