Zašto mladoženja ne smije vidjeti vjenčanicu prije vjenčanja?

0
261

[ad_1]

Jedna od najpoznatijih vjenčanih tradicija je da mladoženja smije vidjeti vjenčanicu tek na vjenčanju. Nikako prije jer se vjeruje da će kršenje te tradicije bračnom paru donijeti nesreću.

mlada vjenčanicaJeste li se ikada zapitali otkud to vjerovanje? Riječ je zapravo o običaju koji je nastao u davna vremena dok je bilo uobičajeno da se brakovi dogovaraju. Dogovoreni brakovi podrazumijevali su i da se mladoženja i mladenka prvi put u životu vide tek na vjenčanju.

Mladoženji nije bilo dozvoljeno vidjeti ženu s kojom će se vjenčati prije vjenčanja kako se kojim slučajem ne bi predomislio čime bi propao dogovor između porodice mladenaca. Dogov or je, naravno, uključivao i ekonomske aspekte te je više nalikovao nekom poslovnom dogovoru nego nečemu što ima veze s ljubavi.

S obzirom na to da nije smio vidjeti mladenku prije vjenčanja, mladoženja isto tako nije mogao vidjeti ni njenu vjenčanicu. U nekim kulturama mladenka uopće nije smjela isprobavati vjenčanicu prije vjenčanja već  je prvi put obukla tek na sam dan vjenčanja.

Objava Zašto mladoženja ne smije vidjeti vjenčanicu prije vjenčanja? pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here