Zašto izbjegavati masnu hranu?

0
177

 

Ako smanjite masnoću u ishrani, posebno onu lošu zasićenu (životinjsko meso, mliječni proizvodi, itd.) smanjićete rizike od, između ostalog, prekomjerne težine, kancera i bolesti srca i krvnih sudova. Možda će vam ta promijena donijeti novu i isto tako ukusnu hranu.
Nemojte praviti nagle promjene u vašoj ishrani. Lakše je napraviti nekoliko manjih koraka nego jedan veliki.

Rizici od većeg konzumiranja masnije hrane

  • Prekomjerna težina
  • Zakrečenje krvnih sudova
  • Srčani infarkt i druge bolesti srca i krvnih sudova
  • Povećani rizici od dobijanja izvjesnih vrsta kancera, na primjer kancer debelog i izlaznog crijeva

Nove navike konzumiranja masnoće

  • Birajte margarin sa manje masnoće (manje od 40%) kao namaz za sendviče.
  • Mažite tanje masnije namaze ili ih potpuno izbacite kad pravite sendviče.
  • Najradije koristite margarin ili ulje sa najviše 20% životinjske masnoće kad pripremate hranu.
  • Pijte mlijeko, kiselo mlijeko i jogurt sa manjim sadržajem masnoće.
  • Odbacite svu vidljivu masnoću sa mesa kad servirate jelo.
  • Kuvajte, pecite na roštilju ili u rerni meso i ribu, ili pripremajte u mikrovalnoj pećnici.
  • Koristite teflonske tave jer u njih možete staviti manje masnoće.
  • Nemojte prelivati hranu sa uljem ili mastima u kojima se hrana pekla.
  • Jedite više ribu. Čak i masnije ribe u poređenju sa drugim mesom imaju manje i zdravije masnoće.
  • Jedite više povrće i voće.
  • Ne jedite hranu za koju znate da ima dosta masnoće.

Rezultati konzumiranja hrane sa manje masnoće

  • Jela će vam biti laganija i svježija.
  • Biće vam lakše da održavate ili smanjujete težinu.
  • Imaćete zdravije krvne sudove i bolju cirkulaciju.
  • Osjećat ćete se bolje.
  • Biće vam zabavnije da kupujete odjeću.

Dobro za znati

Samo 1/3 masnoće koju pojedemo su vidljive, na primjer ono što mazemo na hljeb ili stavljamo u tavu. Ostale 2/3 koje se ne vide se nalaze u mesu, siru, mesnim prerađevinama, kolačima, itd.
Zasićene masnoće, kojih najviše ima u maslacu, mlijeku, siru, mesu i slanini, povećavaju rizik od zakrečenja krvnih sudova kao i bolesti srca i krvnih sudova. Za razliku od zasićenih, nezasićene masnoće, kao i zdrava masnoća u ribi ne povećavaju navedene rizike. Nezasićene masnoće su masnoće biljnog porijekla i nalaze se u margarinu, ulju za pripremanje hrane ili lješnjacima. Zato je važno da smanjite konzumiranje loših zasićenih i zamijenite ih sa zdravijim nezasićenim masnoćama.

Referenca: Zdravstvena ustanova “Apoteksbolaget”.

nekretnine_mostar
PODIJELI
Prethodni članakLovci u avionu
Naredni članakElegija

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here