Znamo da krompir možemo napraviti na dosta načina mi donosimo naš prijedlog, a vi možete nešto promjeniti od namirnica kako bi dobili ono što će vam se dopasti.
Priprema 20 minuta, 6-8 osoba, cijena cca 10KM.
Namirnice:
krompir u ljusci
topljivi sir za sendviče
puter
dimljena piletina
so
biber
mileram
suhi začini po želji
ulje
peršun
Priprema:
Neoljuštene veće krompire dobro oprati, prebrisati i izbosti viljuškom sa svih strana. Staviti u tepsiju i peći u rerni 20-30 min na jakoj temperaturi (brža varijanta je kuhati ih u ključaloj vodi 5 minuta). Izvaditi, ohladiti pod mlazom vode. Pripremiti punjenje: isjeckati listiće topljivog sira za sendviče (koliko polovina toliko listića).
Dodati milerama (na dvije polovine po jednu kašiku), kašićicu omekšalog putera, malo soli i bibera, pa sve dobro izmešati da se ujednači. U tavu bez ulja propržiti dimljenu piletinu sjeckanu na kockice dok ne postane hrskava. Ocjediti je i dodati pripremljenoj smjesi za punjenje.
Izvađene i ohlađene krompire presjeći uzdužno na pola. Izdubiti ih u sredini tako da oko kore ostane krompira debljine prsta. Izvađenu sredinu isjeći na sitno, ili izrendati. Isjeckanoj sredini krompira dodati malo soli, suhih začina i bibera. Svaku polovinu krompira napuniti pripremljenom smjesom.
Tepsiju tek malo poprskati uljem i poslagati polovine. Peći u rerni 12 – 15 min na srednjoj visini i jakoj temperaturi.
Posutim peršunom i poslužiti toplo.