“Zamrznuta” imovina Emira Šarića i Hasiba Bjelića vrijedna više od 11 miliona KM

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za “zamrzavanje” imovine optuženima Emiru Šariću i Hasibu Bjeliću...za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela.

0
258

 

Računi, stanovi, firme, hotel…

– Optuženima Emiru Šariću i Hasibu Bjeliću produžene su prethodno određene mjere, a to je raspolaganje novcem kod više komercijalnih banaka i raspologanje udjelima u investicijskim fondovima u iznosu od blizu 2 miliona maraka. Istrovremeno, Šariću je određena je privremena mjera zabrana otuđenja ili opterećenja više stanova, te firmi Studentski dom Emiran i Emiran u sklopu koje je i hotel Emiran u sarajevskom naselju Nedžarići, te veća površina zemljišta, naveli su iz sarajevskog Tužilaštva.

Također su dodali da je Bjeliću određena privremena mjera zabrana otuđenja ili opterećenja više stanova, automobila BMW X6, firme Umax Group u sklopu koje su benzinska pumpa, stambena zgrada i zemljište.
– Procjenjuje se da je ukupna vrijednost privremeno oduzete imovine veća od 11 miliona maraka. Upravljanje firmama u vlasništvu optuženih povjereno je Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, istakli su iz Tužilaštva.

14 miliona KM

Podsjećamo, Šarić i Bjelić optuženi su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca.
Optuženi su da su zastupajući kompanije Special Security Vehicle Trading iz Dubaija i kompaniju Munster LTD sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od 4 miliona maraka.

Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here