Zabrane u Francuskoj nemaju efekta: Prodaja burkinija drastično povećana širom svijeta

0
251

Vijest da je nekoliko francuskih gradova zabranilo nošenje burkinija – kupaćih kostima za žene islamske vjeroispovijesti, imala je za posljedicu značajni porast njihove prodaje širom svijeta. Burkinije ne kupuju samo muslimanke, već i žene drugih vjera, a među njima su i one koje su bolovale od raka i žele zaštiti svoju kožu, tvrdi dizajnerica.

“Samo u nedjelju smo imali 60 narudžbi za burkinije od žena koje nisu muslimanke. Nedjeljom obično imamo samo između 10 i 12 narudžbi”, rekla je Aheda Zanetti, modna dizajnerica iz Australije porijeklom iz Libana.

Četrdesetosmogodišnja dizajnerica kazala je kako je dobila veliki broj pisama od žena iz različitih mjesta otkako je problem s burkinijima postao udarna vijest. Neke su preživjele rak, a druge žene samo žele zaštiti svoju kožu od sunca.

“Većina nam kažu ‘Hvala Bogu da je neko napravio ovakav kupaći kostim’. Dosta se dopisujemo s mušterijama”, kazala je.

Ipak, bilo je tu i negativnih e-mailova među kojima jedan u kojem je pitaju zašto želi pokrivati žene kada Francuzi “više vole da su im žene gole”.

Zanetti je plasirala seriju kupaćih kostima specijalnih za muslimanke pod markom Ahiida 2004. godine, a do 2008. godine do danas prodala ih je više od 700.000. Četrdeset i pet posto klijentica nisu muslimanke.

Cannes, Nica i nekoliko gradova u blizini Calaisa zabranili su nošenje burkinija, a predviđene su i novčane kazne za kršenje ovog pravila. U Cannesu je do sada sa po 38 eura kažnjeno deset žena. Francuski premijer Manuel Vallas podržao je ovu zabranu kazavši kako ovo odijelo za kupanje nije u skladu s vrijednostima zemlje.

Mnogi biznismeni alžirskog porijekla su se pobunili kazavši kako je ovo ograničavanje sloboda jer burkiniji ne pokrivaju lice, samo tijelo, a jedan od njih je najavio da će on platiti svaku kaznu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here