YouTube kanal koji se bavi tumačenjem imena država objavio video o BiH

0
189

YouTube kanal “Name Explain”, koji se bavi tumačenjem imena država, gradova, okeana i poznatih historijskih ličnosti, objavio je video u kome se postavlja pitanje zbog čega je Bosna i Hercegovina jedna zemlja koja nosi dva imena.

U animiranom videu, prvenstveno namenjenom onima koje ovaj dio svijeta ne poznaju baš najbolje, ali iz koga i oni drugi mogu nešto da nauče, kaže se da “granicu” između Bosne i Hercegovine predstavlja planina Ivan.

Ime Bosna prvi put spominje sredinom 10. vijeka u dijelu vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogeneta, i vodi porijeklo od imena rijeke Bosne. Ime rijeke dolazi iz proto indo-evropskog jezika porijekla i potiče od korijena riječi “bos” ili “bogh”, sa značenjem – tekuća voda.

Naziv Hercegovina vodi porijeklo od njemačke riječi herzog, koja označava titulu slična vojovodi. Tako je, ustvari, Hercegovina zemlja vojvode – odnosno vojvodstvo.

Stjepan Vukčić Kosača proglasio se hercegom Huma i obale. Hum ili Zahumlje je predio blizu mora, u slivu rijeke Neretve, na području koje danas dijele Hercegovina i Hrvatska.

Poslije perioda pod otomanskom vladavinom i kao sastavni dio Jugoslavije, BiH je 1992. godine proglasila nezavisnost. Ime je, međutim, ostalo isto. Nije promijenjeno u nešto kao na primjer “Bosgovina”, kako autor videa navodi u šali, već i dalje sadrži dva imena, odnosno geografska pojma – Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, dvije riječi u imenu imaju i države: Antigva i Barbuda, Sent Kits i Nevis, Sent Vincent i Grenadini, Sao Tome i Principe i Trinidad i Tobago.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here