Vrućine nas iscrpljuju i čine čangrizavim

0
268
[ad_1]

Ljudi su loše raspoloženi kada im je vruće i manje su spremni da pomognu drugima, pokazali su rezultati novog istraživanja Northwestern univerziteta u Illinoisu, prenosi Daily Mail.

Ranije studije su pokazale da rast temperatura može izazvati nasilje i agresivnost, kao i da broj izvršenja zločina značajno raste tokom ljeta, piše “Radiosarajevo“.

Stručnjaci vjeruju da je to posljedica stresa koji iscpljenost i dehidracija ostavljaju na organizam. Oni su najprije pregledali podatke koje im je pružio ruski lanac prodavnica i koji otkrivaju kako okruženje utječe na radnike.

Oni koji su radili u toplom okruženju u 50 posto slučajeva bili su manje raspoloženi da pomognu mušterijama, saslušaju nekoga ili predlože nešto.

Vođa istraživanja Ljuba Belkin kaže da je to prvi put da nauka utvrdi povezanost između temperature okruženja i smanjene socijalne interakcije.

“Svrha naše studije bila je da utvrdimo da li temperatura prostorije utječe na emocije i ponašanje ljudi”, kaže ona.

U drugom dijelu studije, istraživači su se poslužili online upitnikom u kom je polovina plaćenih ispitanika imala zadatak da se prisjeti neke situacije u kojoj im je bilo neprijatno vruće.

Nakon odgovaranja na pitanja, obje grupe upitane su da učestvuju u drugoj studiji koja im neće biti plaćena, a od onih koji su se prisjećali vrelog dana, samo se 34 posto složilo da pomogne istraživačima. Za razliku od njih, u drugoj grupi koja nije morala da se prisjeća neprijatnosti, bilo je 74 posto spremnih da učestvuje u drugoj studiji.

[ad_2]

Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here