Vrhunski filmski program na Svilenom putu Sarajevske zime

0
192

Filmski program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo Sarajevska zima ponudit će ljubiteljima sedme umjetnosti filmove iz 33 zemlje svijeta od 14.2-28.2.2017. U okviru ovog bogatog filmskog programa predstaviće se ostvarenja iranske i japanske kinematografije i ciklus eksperimentalnih i kratkih dokumentarnih i dugometražnih filmova . .

Iranske filmove ćemo imati priliku vidjeti zahvaljujući već tradicionalnoj saradnji sa Iranskim kulturnim centrom. U peridu od 20. do 24. Februara od 20,00 Cinema City će biti sastajalište onih koji će uživati u filmskim ostvarenjima: Dokhtar/Režija: Reza Mirkarimi/, Tako blizu, a tako daleko/Režija: Reza Mirkarimi/, Gdje su moje cipele?/Režija: Kiumars Poorahmad/, Ludi zamak/Režija: Abolhassan Davoudi/ i Anđeli dolaze u paru/Režija: Hamed Mohammadi/.Gost Festivala je istaknuti reditelj i scenarista Reza Mirkamari.

Sedmica japanskog filma 2017. organizovana je u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH od 24. do 28. februara u Kinu Meeting Point sa poćetkom u 20,00. Prvu projekciju će otvoriti NJ.E. Kazuya Ogawa, ambasador Japana u BiH. U ovogodišnjoj filmskoj selekciji našli su se filmovi: Maestro! /Režija: Shotaro Kobayashi /, A Band Rabbit And A Boy /Režija: Takuji Suzuki, Have A Song On Your Lips /Režija: Taharo Miki/, Abraxas/Režija: /Naoki Kato /, Key Of Life /Režija: Kenji Uchida/. Ciklus animiranih,kratkih,dugometražnih i dokumentarnih i eksperimentalnih filmova pripremljen je u saradnji sa AUG&HOM Media/Berlin i biće na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo, od 14. do 16. februra. Sve projekcije će počinjati u 11 sati. Ulaz na sve projekcije u svetri filmske sale je besplatan. Filmski program počinje Press konferencijom koja će na IUS-u biti održana 14. februara u 11 sati. Selektorica ovogodišnjeg filmskog programa je profesorica IUS-a Lejla Panjeta.

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić istakao je da je izuztan filmski program rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Festivala sa stvaraocima, filmskim centrima i distributerima iz svijeta. Tokom tri decenije festival je organizovao pedeset i dvije fimske sedmice i prikazao 2500 filmskih ostvarenja. Spahić je pozvao sarajevsku publiku na čudesno putovanje sa filmskim stvaraocima – putovanje bez granica i zidova Svilenim putem umjetnosti . Press centar Sarajevske zime www.sarajevskazima.ba/filmski program

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here