VOZAČ AUDIJA UVJETNO KAŽNJEN ZA STRAVIČNU NESREĆU I POGIBIJU ARMINA MERDŽANIĆA

0

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku danas je Ibrahima Selmana (20) iz Fojnice proglasilo krivim za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je 14. jula prošle godine poginuo Armin Merdžanić (19), sin ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Salkana Merdžanića. 

Selman, koji je u nesreći i sam bio teško povrijeđen, uvjetno je osuđen na kazna zatvora u trajanju od godinu. Kazna se neće izvršiti ako u roku od dvije godine, od dana pravomoćnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Dvojica mladića su se spomenutog dana oko tri sata u noći vraćala poslije izlaska u kafićima. Ibrahim Selman je, prema navodima iz presude, u alkoholiziranom stanju upravljao Audijem te je po dolasku u mjestu Nadbare kod Fojnice, pri brzini od 111 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad volanom, nakon čega su sletjeli s ceste.

Automobil je ispred ulaza u dvorište kuće Drage Tolo zahvatio saobraćajni znak da bi nakon toga u nekontroliranom kretanju i prevrtanju preko livade udarao u stabla pri čemu su dijelovi vozila otpadali, piše Avaz.

– Automobil se na kraju zaustavio na krovu uz kuću vlasništvo Nenada Bagarića. Prilikom prevrtanja i udara u prepreke na koje je nailazilo, iz vozila je ispao suvozač Armin Merdžanić, koji je prilikom izlijetanja i udara u tvrdu prepreku zadobio smrtonosne povrede glave – navedeno je u presudi.

Utvrđeno je da je Ibrahim Selman tada u krvi imao 1,43 promila alkohola.

Sud je Selmanu izrekao i  sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od godinu, računajući od dana pravomoćnosti presude.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here