Voz na vodikov pogon emituje samo vodu

0
391
Premijerno je predstavljen u martu u Njemačkoj, a naziv mu je Hydrail – voz pogonjen vodikom sa nultom emisijom štetnih čestica.

“Novi voz je 60 posto manje bučan od tradicionalnog dizel voza i potpuno je oslobođen emisije štetnih plinova”, objašnjava Jens Sprotte iz svjetski poznate kompanije Alstrom, francuskog proizvođača vozova. “Njegova brzina i mogućnost prevoza putnika jednaki su onome kod dizel voza. Jedini zvuk koji pušta dolazi od točkova i otpora zraka”.

A evo i kako nova tehnologija radi: Hydrail koristi istu opremu kao dizel vozovi, ali je njegov izvor goriva vodik. Veliki gorivne ćelije nalaze se na vrhu voza i u njima se kombinuju vodik i kisik za proizvodnju električne energije koja se zatim prenosi u litij-ionske baterije.

Energija koja se ne potroši odmah se može pohraniti za kasniju upotrebu, čime se povećava učinkovitost. Jedina emisija ovog voza odnosi se na paru i vodu, što rezultira minimalnim utjecajem na okoliš.

“Tako je čist da njegova isparavanja možete udisati”, rekao je Stefan Schrank, voditelj projekta u Alstromu.

Pet saveznih njemačkih država potpisalo je pismo namjere za kupovinu ukupno 60 ovih vozova. Svaki voz dnevno može preći oko 800 km sa jednim rezervoarom, pritom u svakom trenutku vozeći po 300 putnika.

Prvi operativni vozovi na šinama će se pojaviti početkom 2018. godine, pružajući zelenu alternativu dizel vozovima kojih u Njemačkoj ima 4.000.

Prema podacima Evropske unije, oko 20 posto evropskog željezničkog saobraćaja odvija se dizel vozovima.

Novi vozovi su idealni za kratke relacije na evropskoj mreži na kojima još uvijeka nema električnih šina.

Njemačka je posebno zainteresovana za smanjenje emisije stakleničkih plinova, a za nove vozove se zanimaju i Holandija, Danska, Norveška i Velika Britanija.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here