Voće i povrće u službi ljepote

0
276

Trebamo biti svjesni činjenice kako put do lijepa izgleda ne uključuje samo mirisne supstance pretočene u razno razne losione i kreme, pudere i make-up artikle, upakirane i ukrašene kako bi nas svojim blještavilom mamili iz izloga parfumerija.

No na putu do savršena izgleda jedan od glavnih čimbenika, na kojeg nikako ne bismo trebali zaboraviti, je kultura prehrane. Tu nam se automatski nameće pitanje: kako steći tu kulturu prehrane?

 

Odgovor je međutim vrlo jednostavan – pažljivim odabirom hrane, odnosno, voćem i povrćem. Voće i povrće osim što spada u ključne namirnice za zdravlje čovjeka, također ima važnu ulogu u ljepoti naše kože. Kako? Jednostavno; stara narodna poslovica kaže: “u zdravom tijelu – zdrav duh” što bi značilo da duhovno stanje uvelike uvjetuje lijepom izgledu, a ono je opet uvjetovano dobrim zdravljem. Dakle u ovom začaranom krugu hrana spada u najvažnije čimbenike: u našem slučaju kako izvana tako i iznutra.

Dugogodišnja znanstvena istraživanja dokazala su kako svi poremećaji kože, počevši od pojave raznih alergija (čak i psorijaze) potiču od nepravilne prehrane koja za sobom povlači i psihološke faktore. Nedovoljan unos minerala i vitamina može lako prouzrokovati umoran izgled, “usahlu” kožu, bljedilo, gubitak elastičnosti i sl.

 

Liječnici upozoravaju kako ne bi smjeli dopustiti da prođe dan bez voća, dok im se kozmetičari u toj izjavi pridružuju! Voće pridonosi našem zdravlju kada ga jedemo, a lijepom izgledu, kada ga koristimo izvana, lokalno – na taj način još više pojačava svoje osnovno djelovanje. Smatra se čak kako pojedine sastojke iz voća nikada nikakva kozmetika neće moći zamijeniti, odnosno proizvesti.

 

Kako sve možemo koristiti voće za ljepotu?

 

Za jelo: kao običan plod, u voćnim salatama, raznim sokovima…
Za kožu: sokove možemo koristi kao hranljive losione koji ujedno dubinski čiste i liječe našu kožu, dok su voćne kašice savršene prirodne maske za očuvanje zdrave i mlade kože.

 

Ako ste primijetili, na policama parfumerija, sve se češće mogu pronaći preparati na bazi voća i povrća. Kozmetička industrija se trudi da bar pojedine vrste iskoristi kako bi žene imale gotova sredstva za uljepšavanje – najbliža onim prirodnim. No, ne trebamo vas uvjeravati u to kako se ne može pronaći nikakva zamjena za svježe upotrijebljeno voće ili povrće. Uz to puno je jeftinije, jer su vam iz kuhinje uvijek dostupni različiti komadi voća i povrća koje svakodnevno koristite za prehranu, a potrebno je vrlo malo za uljepšavanje, dok je povratni učinak višestruki.

 

Lijepa koža, nježan prozračan ten, zdrava ružičasta boja, stvari su koje biste zasigurno voljeli da i drugi primete. Upravo zbog toga najčešće i činimo sve napore za lijep izgled.

 

Hranom se, dakle, hrani i koža, ali čarobnim voćem i povrćem ujedno njegujemo našu kožu; iznutra, i izvana. Prirodna njega je nešto čemu se sve više teži. Stručnjaci su došli i do određenih mjera koje su propisane za jedan dan kako bismo prije svega organizam pravilno prehranili.

 

Tu su vitamini:
A (4 mg na dan)
B1 (1,8 mg na dan)
B2 (1,8 mg na dan)
C (100 mg na dan)
E (1,5 mg na dan)
F (2 mg na dan)

 

bjelančevine (oko 60 g na dan)
kalcij (1,2 g na dan)
željezo (15 mg na dan)

 

Naravno sve navedeno najbolje je uzimati kroz zdravu prehranu, jer bilo kakvi dodaci prehrani u vidu vitaminskih i drugih tableta ne mogu se mjeriti s učincima prirodne prehrane.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here