Vlasenica: Bošnjačka djeca od pravoslavnog vjeroučitelja instruirana kako da se krste i mole

0
230

[ad_1]

 Muftijstvo tuzlansko upozorilo je da su odjeljenju drugog razreda Javne ustanove Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Vlasenici, bošnjačka djeca zajedno sa ostalim na času koji nije bio vjeronauka instruirani su od pravoslavnog vjeroučitelja kako da se krste i mole, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovaj čin je uznemirio bošnjačke porodice čija djeca pohađaju ovu školu, ali i druge povratnike u Vlasenici. Zbog toga su neki roditelji odlučili da, do daljnjeg, svoju djecu ne šalju na nastavu u ovu školu. Već duže vrijeme Islamska zajednica prima pritužbe roditelja iz ove škole koju pohađa sedamdesetdevetero bošnjačke djece, a najčešće se ukazuje na nedopustivost isticanja vjerskih obilježja u učionicama koje nisu kabineti vjeronauke”, upozoravaju iz Muftijstva tuzlanskog na dešavanja od 4. septembra.

Muftijstvo tuzlansko najoštrije je osudilo ovaj čin i pozivalo nadležne da istraže ovaj slučaj, te da se isti javno kvalifikuje kao nedopustivo ponašanje, a odgovorni sankcioniraju, kao i da se poduzmu mjere da se ovakvi primjeri više ne ponove.

“Ističemo da ovo nisu prva uznemiravanja na vjerskoj osnovi u Vlasenici i Podrinju. Svjedoci smo više primjera naglašenog ispoljavanja nacionalizma i netrpeljivosti prema Bošnjacima u tom dijelu Bosne i Hercegovine. I ranije smo zahtijevali da najodgovornije institucije u Bosni i Hercegovini shvate poteškoće s kojima se susreću povratnici u Vlasenici, kako bi se zaustavilo ispoljavanje nacionalizma i vjerske netrpeljivosti u tom gradu”, navode iz Muftijstva tuzlanskog.

Apeliraju na sve naše džematlije u Vlasenici i Podrinju da istraju u svojim plemenitim namjerama da, kao i građani drugih vjeroispovijesti, mirno i dostojanstveno žive u svojim domovima, uživajući sva prava i slobode bez uznemiravanja i diskriminacije.

Akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here