Više od 200 uhapšenih u Washingtonu, demonstranti palili auta i napadali policiju

0
138

Šest policajaca je povrijeđeno, a najmanje 217 demonstranata je uhapšeno u jučerašnjim demonstracijama povodom inauguracije Donalda Trumpa u Washingtonu.

Prvobitno mirni protesti tokom dana su prerasli u nasilne demonstracije, građani su palili automobile i razbijali prozore i izloge, a u više navrata je došlo i do sukoba sa snagama sigurnosti nakon čega je policija bila primorana koristili suzavac i fizičku silu.

Kako javlja vašingtonska policija, povrede koje su službenici zadobili za vrijeme sukoba sa demonstrantima nisu ozbiljne prirode, prenosi CNN.

Najnasilniji protesti zabilježeni su u 12. i K ulici u glavnom gradu SAD-a gdje su građani i antifašisti uništavali autobuska stajališta i parkirane automobile.

Također, demonstranti su na policiju bacali kamenje i druge čvrste predmete. Najuporniji građani ostali su na ulicama glavnog grada tokom noći, paleći logorske vatre na cestama.

Demonstranti nezadovoljni političkom filozofijom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa okupili su se u gotovo svim većim gradovima SAD-a, a nova okupljanja najavljena su i za vikend.

Trump je naljutio veliki broj građana SAD-a zbog svojih kontroverznih izjava i stavova o ženama, Meksikancima i muslimanima. Također,Trump je postao oličenje protekcionističke politike i politike zatvaranja Amerike što mnogi smatraju nazadovanjem koje će uništiti globalnu sliku SAD-a.

 

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here