VIDEO: Misteriozno selo u Kini: Mjesto koje stanovnici NE SMIJU napustiti!

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša". Neboder na 72 sprata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuzne vile,... neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji.

0
205

Svaki od 2 hiljade stanovnika, koliko ih ovdje živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ali, postoji i uslov. Ako selo napustite i odlučite se preseliti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo da niko ne smije napustiti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u nedjelji, pa se postavlja pitanje, gdje uopštee mogu potrošiti sav taj novac? Očito, samo u Huaxiju, piše punkufer.hr.

Prije 30-ak godina, ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600-tak stanovnika. Ali, tad se ukazao visoki partijski zvaničnik, Wu Renbao i donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaxi zainteresovali 2004., kad je objavljeno kako godišnje stanovnik sela u prosjeku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog kojeg možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantni neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera je 328 metara, čime je, poređenja radi, za 4 metra visočiji od Ajfelovog tornja.

Jasno, selo ima i prevozno preduzeće. Ali ono, kako bi očekivali, ne saobraća kopnom, već nebom. Naime, za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su kineski zid i zabranjeni grad.

Ali, pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovdje ne mogu stupiti nogom prije odobrenja lokalnih vlasti.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje, pa se na kraju postavlja pitanje, kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Kako selo izgleda, pogledajte u kratkom videu.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here