(VIDEO) Hitlerovo ljetovalište iz snova – smještaj za 20.000 ljudi

0
364

Trebalo je da bude izletište njemačkog radnog naroda, ali je već decenijama bilo gotovo zaboravljeno.

Godine 1936., tri godine prije nego što je nacistička Njemačka napala Poljsku i započela Drugi svjetski rat, Adolf Hitler je naredio izgradnju najvećeg svjetskog turističkog izletišta, smještenog na obali ostrva Rigen. Nacisti su ga nazivali Prora.

Hitler nikada nije završio gradnju Prore zbog rata. Dok su njemački vojnici prolazili kroz Evropu, Prora je truhnula — sve do 2013. godine.

Prora je sada u vlasništvu njemačke firme za nekretnine Metropole marketing, koja iznajmljuje sobe turistima iz čitavog svijeta, ali i Nijemcima.

Business Insider iznosi nekoliko činjenica o ovoj kontroverznoj megagrađevini.

Više od 9.000 radnika gradilo je Proru

Roger Moorhouse, istoričar i turistički vodič, izjavio je da je Prora namijenjena da bude suprotnost Gestapu. Dok je nacistička tajna služba progonila sve neprijatelje naroda, Prora je trebalo da prikaže drugu stranu nacističkog režima.

Nada u budućnost

Dok je nacistička policija bila u začetku, njemačka vizija je bila prožeta nadom u budućnost, rekao je Moorhouse.

Svaka soba trebalo je da bude dugačka oko pet metara, a široka oko dva i po, uključuje dva ležaja, sudoper i ormar. Hitler je naručio gradnju festivalske dvorane u središtu Prore, koja bi bila dovoljno velika da odjednom smjesti 20.000 stanovnika.Diktatorski snovi

Hitlerova megalomanija — osobina koju dijele mnogi diktatori, također se ogledala u planu za festivalsku dvoranu. Naručio je da je projektuje arhitekta Erih Putlica.

Dvorana je trebalo da sadrži dva bazena, kina i pozorišta. Cijela građevina duga je četiri i po kilometra, a od plaže je udaljena stotinjak metara.

Po svemu sudeći, to bi bila jedna od najimpresivnijih građevina na svijetu. Također, ima najveći hostel na svijetu koji sadrži 402 kreveta i 96 soba.

Oživljavanje zapuštene Prore

Početkom milenijuma, nekoliko njemačkih kompanija borilo se za prava za oživljavanje Prore. U 2006. godini, njemačka savezna agencija za nekretnine kupila je Blok 5, gdje je smješten hostel.

Otvoren je 2011. godine. Najveće jedinice koštaju gotovo milion dolara. Ljudi koji žele da ostaju u Prori mogu da biraju između hotelskih soba za privremene posjete i luksuznih apartmana kao dugoročnih investicija.

Cijena apartmana se kreće od 400.000 do 900.000 dolara, u zavisnosti od njihove veličine i bloka u kojem se nalaze, prenosi rs.sputniknews.com.

OSLOBOĐENJE PORTAL

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here