VARANASI, NAJSVETIJI GRAD U INDIJI

0
613

VARANASI, NAJSVETIJI GRAD U INDIJI

Varanasi, zvukova, mirisa i neobičnih prizora bogat sveti indijski grad smjestio se na obalama rijeke Ganges u sjevernoj Indiji. Grad bogate povijesti, kulture i religijskog nasljeđa smatra se za najsvetiji od sedam svetih hinduističkih gradova. Varanasi ujedinjuje sve najbolje i najgore što Indija nudi te će vas oduševiti tradicionalnim šarmom i većinom vrlo inspirativnom atmosferom, ali će vas na trenutke zbog bezbrojnih dojmova prilično i umoriti…

Najstariji živući grad na svijetu
Varanasi je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu, kao i najstariji grad u Indiji. Kulturni je i religijski centar Indije već nekoliko tisuća godina, a prema legendi ga je osnovao bog Šiva.

Varanasi, grad hramova i svijetla
Većina je starih hramova u Varanasiju uništena u 12. stoljeću te današnji datiraju iz 18. stoljeća. Procjenjuje se da se u gradu nalazi čak 23.000 hramova! U hramove se ulazi bez cipela, a u vrijeme nekih svečanosti ulazak turista u hramove nije dozvoljen.

 

Stari grad Varanasi
Stari dio grada uz obalu Gangesa prava je mreža uskih vijugavih ulica s natiskanim malim trgovinama i manjim i većim hramovima. Ulice ispunjavaju brojni zvukovi, neobični prizori i ugodni i neugodni mirisi. Ovaj pravi labirint ulica prepun lokalnog stanovništva i turista najbolje dočarava bogat život grada. Ovdje se možete pokušati cjenkati za proizvode od svile po kojima je Varanasi poznat. Ako odlučite po starom gradu šetati noću, što se ne preporučuje, nosite baterijsku svjetiljku jer su nestanci struje česti.

Vjerski obredi na obalama Gangesa
Hodočasnici u Varanasiju vjerske obrede obavljaju na obalama rijeke Ganges i to na nekom od čak 84 kamena nasipa uz obalu. Nasipi se sastoje od širokih kamenih stepenica koje vode u rijeku. Na nekim se od nasipa ljudi kupaju dok na drugima spaljuju svoje mrtve te pepeo prosipaju u rijeku.

Među hinduistima vlada vjerovanje da kupanje u Gangesu čisti od svih grijeha, a da smrt u Varanasiju donosi spasenje. Stoga brojni vjernici dolaze u ovaj grad umrijeti. Sigurno će vam se u trajnu memoriju urezati slika hodočasnika koji prilikom svitanja u rijeci Ganges obavljaju vjerske rituale, a iza njih se uzdižu stoljećima i više stari hramovi. Ovo je sigurno i jedan od najimpresivnijih prizora na svijetu. Procjenjuje se da se svakodnevno na obalama Gangesa u Varanasiju kupa preko 60.000 ljudi.

Nasipi na Gangesu koriste se i za posljednji obred i pozdrav s onima koji ne trebaju vatru kako bi, prema hinduističkom vjerovanju, oslobodili dušu od grijeha, kao što su djeca i trudnice. Njihova se tijela u slučaju smrti zamotaju u platno i s kamenjem kao utezima puste u Ganges. No često se dogodi da se tijela odmotaju i izrone na površinu vode istočno od grada.

Svjetski putnik. hr

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here