Uspjeh za uspjehom: Mladi Kakanjac Mirsad Kadić predstavio naučno-istraživački rad na kongresu u Madridu

0
233

Već smo pisali o Kakanjcu Mirsadu Kadiću, studentu 5. godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, kada je u martu ove godine predstavio svoj istraživački rad na 3. internacionalnom studentskom kongresu u Ljubljani.

Kadić je ponovo, od 27. augusta do 1. septembra ove godine sa novim naučno -istraživačkim radom prestavljao BiH na Svjetskom stomatološkom kongresu održanom u Madridu. U okviru ovog kongresa održao se Svjetski studentski stomatološki kongres na kome je Kadić prestavio svoj rad.

„Svjetski kongres je održan u kongresnom kompleksu „IFEMA“ u Madridu. Učesnici kongresa koji su imali priliku da prezentiraju svoje naučno-istraživačke radove su bili iz svih dijelova svijeta.“, kaže Kadić na početku razgovora za Kaportal.ba.

„Nakon kongresa u Ljubljani, bio sam motiviran da dosegnem stepenicu više u toku svog studiranja. Srećom, ubrzo sam saznao da se održava Svjetski kongres u Madridu za nekoliko mjeseci, ali raspoloživi period za odabir i izradu naučno-istraživačkog rada je bio veoma kratak. U konsultaciji sa mentorom Doc. dr. sc. Naidom Hadžiabdić odlučujemo se za temu naučno-istraživačkog rada. Želio sam da odaberem temu rada iz veoma specifične oblasti stomatologije, forenzička stomatologija, jer mi je to bio izazov, a ujedno poruka da Stomatološki fakultet u Sarajevu prati aktuelnosti u svjetskim istraživanjima.”, kazao nam je Kadić.

Kako kaže Mirsad, ovo je vjerovatno prvi rad iz oblasti forenzičke stomatologije rađen na stanovništvu BiH.

„Tema mog naučno-istraživačkog rada je „Procjena godina i spola koristeći Cone beam computed tomography na osnovu dimenzija maksilarnih sinusa i bukalnog nivoa alveolarne kosti. U ovom istraživanju obuhvaćeno je 125 osoba, te sam uspio kreirati vlastite formule za procjenu godina i spola prihvatljive u forenzičkoj stomatologiji koje su u usporedbi sa nekoliko postojećih formula (kreirane za druga geografska područja od drugih autora iz svijeta) tačnije i primjenjivije za stanovništvo BiH. Ovom prilikom se želim zahvaliti mentoru na nesebičnoj i maksimalnoj podršci i pomoći.“

O samoj važnosti ovog događaja za njega i fakultet koji predstavlja Kadić nam je kazao:

„Vidite, nisam znao šta predstavlja jedan ovakav događaj i na koji je način organiziran. Već prvog dana kongresa, našao sam se u velikoj skupini ljudi od kojih je većina delegirana ispred svojih nacionalnih asocijacija koje su međusobno umrežene i organizovane u Svjetsku asocijaciju koja je organizovala ovaj kongres. Za razliku od njih, mi smo još uvijek u procesu da postanemo dio internacionalnih organizacija, tako da moje prezentovanje rada u ime fakulteta i države bilo individualno. Međutim, ponosno mogu reći da ovim radom smo bili ravnopravni bez obzira na pomenuto, te je izazvao iznenađenja profesora postignutim ciljevima rada, a naročito me dojmila pohvala Prof. Peri Colino Gallardo. Također, upoznao sam kolege iz svih dijelova svijeta, te smo razgovarali i o potencijalnoj razmjeni studenata, te, na moje iznenađenje, predsjednik asocijacije iz Taiwana je imao želju da već na kongresu potpišemo ugovor o razmjeni.”, kazao je Kadić u razgovoru za Kaportal.ba.

Kako kaže Kadić, studenti trebaju shvatiti svoj fakultet kao kuću iz koje su potekli jer to se ne mijenja baš kao ni mjesto rođenja:

“Ovim radom sam ja želio podići rejiting fakultetu i državi, a time svojim kolegama i sebi. Želim da ovaj rad podstakne i druge studente da na ovaj način što više afirmišemo naš fakultet i državu.”, ponosno kaže Mirsad.

Na pitanje da li je imao podršku institucija, fakulteta ili općine iz koje dolazi Kadić kaže:

„Svu podršku za ovaj kongres od strane svog fakulteta sam imao, osim finansijske podrške koju nisam ni tražio. Što se tiče Općine Kakanj, sadašnji naš načelnik me već nakon prve godine studija zbog postignutog uspjeha pozvao na razgovor u kojem mi je ponudio svu moguću podršku, te mu se želim zahvaliti na tome.“, završio je Kadić razgovor za naš portal.

Mirsad u drugoj polovini devetog mjeseca planira prezentovati ovaj naučno-istraživački rad i u našoj državi i to na “10. internacionalnom simpoziju iz stomatologije u Mostaru”.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here