UPUĆEN POSLJEDNJI POZIV: Ako se ne odazove, slijedi hapšenje Željke Cvijanović

0
180

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović trebalo je danas da se pojaviti na saslušanju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u svojstvu osumnjičene u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da pozivnica za premijerku Željku Cvijanović nije uredno dostavljena, pa je upućen novi poziv.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH ranije je, osim Cvijanovićeve, uputilo pozive za saslušanje Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz članka 239. KZ BiH.

Član 239. Krivičnog zakona BiH odnosi se na ‘Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava i glasi:

“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazni će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Podsjećamo, krajem prošle godine tužilac Odjeljenja III Tužilaštva BiH u svojstvu osumnjičenog ispitao je i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referenduma, izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od kojih četiri kao osumnjičeni, a pet koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here