Učenici i profesori učili prvu pomoć u JU S.Š.”Poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti”

0
246

[ad_1]

Danas je u JU S.Š. “Poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti” održana edukacija iz prve pomoći u saradnji sa Crvenim križem općine Stari Grad Sarajevo, a u povodu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći.

Prigodnoj akademiji koja je sadržavala teorijsku i praktičnu edukaciju prisustvovali su profesori, učenici, članovi sekcije prve pomoći i javnog zdravstva, menadžment škole, kao i predstavnici organizacije Crvenog križa općine Stari Grad Sarajevo.

“Svjetski dan prve pomoći ima za cilj podići svijest o važnosti poznavanja tehnika iz prve pomoći. Pojam ‘prva pomoć’ odnosi se na pomoć koju bi trebali pružiti svima koji su trenutno ozlijeđeni ili bolesni.” – navodi Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa općine Stari Grad Sarajevo.

Edukaciju na temu “Povrede u kući- nauči pružiti prvu pomoć” realizirala je prof.dr. Amina Ibrahimović- Mahmutović, dok je instruktor prve pomoći Jasmin Nikšić, dipl.med.teh. praktično demonstrirao tehnike iz pružanja prve pomoći, imobilizacije i oživljavanja.

“Značaj prve pomoći dosta je veliki i zaista je potrebno govoriti o ovoj temi, jer u najviše slučajeva kada dođe do nesreće zavisi se upravo od brze reakcije i pružanja pomoći do dolaska stručnih lica. Ovom akademijom željeli smo podići svijest učenika, ali i profesora o važnosti poznavanja osnovnih postupaka kada je riječ o prvoj pomoć.”- ističe prof.dr. Amina Ibrahimović-Mahmutović.

Mladi Crvenog križa općine Stari Grad Sarajevo ovom su prilikom vršili i distribuciju edukativno-promotivnog materijala uz pomoć kojeg učenici mogu dodatno naučiti kako prevenirati nesreću i pravilno reagovati u slučaju da se za tim ukaže prilika.

 

Autor: ZdraviPortal

 

Objava Učenici i profesori učili prvu pomoć u JU S.Š.”Poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti” pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here