U sarajevske klupe sjelo 4 036 prvačića

0
240

[ad_1]

u 76 osnovnih i 42 srednje škole na području Kantona Sarajevo danas je počela nova školska godina. Školarci iz Federacije u školske klupe sjeli su 1. septembra.

Ove godine u Kantonu Sarajevo u školske klupe sjelo je 4 036 prvačića, doke je  u prve razrede srednjih škola upisano blizu 3.800 đaka.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva za obrazovanje KS u novoj školskoj godini primjenjivat će se novi zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Novi zakon

Prvo polugodište trajat će do 29. decembra, a učenici završnih razreda srednjih škola na nastavi će biti do 14. maja. Prvačići i učenici devetih razreda u školu idu do 11. juna. Nastavna godina za sve druge učenike trajat će do 20. juna.

Također, đaci će osim zimskog raspusta imati po jednu sedmicu odmora, kako u prvom tako i u drugom polugodištu.  Učenici će u novembru imati sedmicu on-line nastave, gdje će s nastavnicima komunicirati i učiti putem računara.

U aprilu će imati još pet dana odmora, što su ustvari odredbe novih zakona. U nastavnim programima za osnovnu školu od septembra uvode se i izmjene za predmete historije, gdje će učenici učiti i o agresiji na BiH, te o četverogodišnjoj okupaciji glavnog grada.

Također, smanjen je broj nastavnih sati za predmet Moja okolina, a istovremeno đaci će imati više časova Matematike.

Nakon drugog upisnog roka u 14 srednjih škola u KS ostalo je slobodnih mjesta. Učenici su popunili sva slobodna mjesta na zanatima, a slobodna mjesta u gimnazijama i tehničkim školama bit će popunjena do 4. septembra..

Objava U sarajevske klupe sjelo 4 036 prvačića pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here