U prvoj nedelji se gubi 10 kg: Dijeta koja je zaludjela svijet

0
242

[ad_1]

Francuskinje već 10 godina koriste režim ishrane koji garantuje trajni gubitak kilaže. Dukan dijetu je osmislio poznati nutricionista doktor Pjer Dukan (Pierre Dukan), a danas se više od 1,5 miliona Francuskinja kune da dijeta ima fascinantne rezultate. Ove dijete se drže i zvijezde kao što su najplaćeniji svjetski model Žizel Bundšen i holivduska diva Dženifer Lopez koje je, takođe, namamio slogan – jedite šta želite i trajno smršajte, pišu “Nezavisne“.

Dukan dijeta su zapravo četiri vrlo različita programa ishrane, koji slijede jedan za drugim. Na početku odmah dođe do naglog gubitka kilograma, a zatim dolazi jednostavan režim realne ishrane koji sprečava povratak kilograma. Ključni element koji povezuje sva četiri koraka je dan u nedjelji kada ne jedete ništa osim proteina.

Zbog velikog unosa proteina tada treba piti 3 litra vode na dan. Ali, morate se odreći maslaca i ulja. Dr Dukan kaže da je na ideju o niskomasnoj dijeti sa jednim danom u kojem se jedu samo proteini došao nakon što ga je prijatelj molio da mu osmisli prehranu za mršavljenje, koja mu neće uskratiti meso. “Rekao sam mu da u sljedećih pet dana ne jede ništa nego proteine i pije samo vodu, a kad se vratio zamolio me da se izmjeri, jer je mislio da je njegova vaga pokvarena”, rekao je dr Dukan.

Obojica su se šokirali vidjevši da je prijatelj doktora Dukana izgubio čak 4,5 kilograma. Čovjek je ostao na planu ishrane i narednih pet dana, kada je izgubio nešto više od 2,5 kilograma. Sljedećih 35 godina od svog prvog ekspreimenta, dr Dukan je istraživao principe ishrane kako bi usavršio dijetu koja daje dobre rezultate. “S godinama mi je postalo jasno da sabiranje kalorija ne pomaže – naš mozak ne radi na tom principu. To zahtijeva sabiranje, doziranje i porcije, ali tvorci ovakvih režima nisu uračunali da ga moraju sprovoditi ljudi od krvi i mesa, puni emocija i instinkta, da oni sa najvećim motivom mogu ovako izgubiti kilograme, ali da će ih većina na taj način opet vratiti”, kaže dr Dukan. On naglašava da je htio da osmisli dijetu koja će trajati cijeli život. Dukan dijeta se razlikuje po tome što ne prestaje ni kada izgubite kilograme, jer nakon toga slijedi drugi proces. Doktor je u dijetu uveo ključne elemente zdrave ishrane.

Ovo je pažljivo osmišljeno kako bi nakon skidanja masnih rezervi spriječio osvetu koju namjerava da vam priredi vaš metabolizam. Pratite li i naknadne faze plana doćićete do zdravog i normalnog režima. Međutim, uslov je taj da morate pristati na jedan dan samo na proteinima – bez voća i povrća ili nekih drugih namirnica. Dukan preporučuje četvrtak. “Jedan dan na proteinima omogućiće gubitak od nekih 600 do 900 grama nedjeljno, što će korigovati činjenicu da ponekad pretjerate sa hranom drugim danima”, kaže dr Dukan. Dukan dijeta počinje sa kratkom i oštrom fazom napada na masno tkivo, u kojoj se jedu samo proteini – meso, riba, jaja i nemasni mliječni proizvodi. Većina će u ovih prvih pet dana izgubiti tri ili više kilograma. Tokom ove prve faze nije dobro baviti se vježbama.

Tokom držanja ove dijete svaki dan ćete moći da uživate u ugljenohidratima u formi jedne kašike zobenih mekinja. Zobene mekinje bogate su šećerom i proteinima, ali najvažnija su vlakna koja apsorbiraju vodu iz želuca i pomažu da se osjećate siti. Ona su još dobra i za srce, ali i uklanjanje zatvora, koji se može pojaviti u ranoj fazi dijete. Prije dijete morate razmisliti koja je vaša idealna težina i u skladu sa tim sprovoditi tri, četiri, pet ili više dana prve faze napada.

Ali, ne preko 10 dana. Ukoliko želite da smršate šest kilograma – dva ili tri dana proteinske faze biće dovoljna, ali ako hoćete da smršate 12 ili više kilograma petodnevna faza sa proteinima daće najbolje rezultate. Za one koji žele da skinu oko 2 do 3 kilograma biće dovoljan i jedan dan početne faze. Kratkoročna proteinima bogata ishrana ukloniće višak vode iz tkiva, ugasiti apetit, dok se istovremeno ne oštećuju mišići i sjaj kože. Gubitak kilograma je neizbježan i brz.

Nakon jednog do 10 dana početne faze dolazite da lakše faze. Uz proteine jede se i povrće i to koliko god želite. Obrok možete početi salatom ili supom, zatim pojesti meso ili ribu, uz prilog od ukusnog povrća. Jednom kad dostignete svoju željenu kilažu počinje faza konsolidacije kada se uvodi i voće, hljeb, sir i hrana puna skroba poput tjestenine. Preporučuje se da jednom nedjeljno imate dva potpuno neograničena uživanja sa alkoholom, maslacem, hljebom, čokoladom… U prevodu radite šta vam je volja. Ljekari su saglasni da na ovaj način date sebi lufta zbog psihičke stabilnosti i trajnog očuvanja kilograma. U toj fazi kilogrami se ne gube, ali se i ne dobijaju.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here