U Indiji pokrenut sustav koji ugljični dioksid pretvara u sodu bikarbonu!

0
301

Kemijsko postrojenje The Tuticorin Alkali Chemicals u južnoj Indiji je, izgleda, pokrenulo prekretnicu u borbi za očuvanje okoliša. Naime, prvi su na svijetu koji su uspjeli pokrenuti novi sustav pohranjivanja emisija ugljičnog dioksida i pretvaranje istih u sodu bikarbonu.
Iako tehnologije pohranjivanja ugljičnog dioksida nisu nova stvar na svijetu, a i već se govorilo o izumu mikrokapsula natrijevog karbonata koji ugljični dioksid pretvaraju u sodu bikarbonu – ovo je nešto novo zato što ima profitni potencijal i time veću privlačnost za druge biznismene i moćne kompanije. Novost iz Indije je to da je prvi put tako nešto osmišljeno i provedeno bez državnih subvencija, jer je napravljen profitabilan i praktičan sustav koji priziva širenje na druga postrojenja i industrije.
Kada se govori o brojkama, u pitanju je predviđenih 60 tisuća tona emisija CO2 na godišnjoj razini koje mogu biti pretvorene u sodu bikarbonu, a znanstvenici koji stoje iza toga govore da bi se istim sustavima uspješno moglo učiniti isto s maksimalno 10% svih emisija CO2 od ugljena na globalnoj razini.
Dosadašnja rješenja su uvijek bila popraćena problemima financiranja zbog skupoće, ali i velikih rizika i neizvjesnosti. Ne samo to, nego je i krajnji rezultat posve drukčiji. Stvara se nešto korisno i upotrebljivo u mnogim industrijama i proizvodima, za razliku od pukog pohranjivanja skupljenog CO2 negdje, primjerice u zemlju.
Za sve su zaslužna da talentirana kemičara koja nisu mogla pronaći novčana sredstva u rodnoj Indiji pa su se okrenuli Velikoj Britaniji u kojoj su imali više uspjeha. Direktor kompanije, Ramachandran Gopalan, je iskreno priznao da nikada nije sanjao o tome da spasi svijet, nego da je samo biznismen koji je htio doći do nekog profitabilnog rješenja. Srećom se to i dogodilo, a Gopalan potvrđuje da njihovo kemijsko postrojenje sada ima nula emisija po pitanju zraka i vode.
Read more: https://geek.hr/znanost/clanak/sustav-koji-ugljicni-dioksid-pretvara-u-sodu-bikarbonu/#ixzz4UvHmUpk5

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here