U FBiH ugašeno više od 13.100 firmi, zanatskih radnji i trgovina

0
171

U Federaciji BiH u posljednje tri godine ugašene su 13.104 firme, zanatske i trgovačke radnje u kojima je radilo na desetine radnika, podaci su Poreske uprave FBiH.

Zatvoreno je 2.359 firmi i 11.160 zanatskih radnji i trgovina.

Prošle godine sa radom je prestalo 590 pravnih i 3.518 fizičkih lica, a u januaru ove godine ugašena su 154 mala, srednja i velika preduzeća.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović smatra da je realni sektor u FBiH već odavno prepušten tihom umiranju.

“Upozoravali smo da su statistički podaci koji govore o velikom otvaranju radnih mjesta u najmanju ruku sumnjivi. Niko na terenu nije primijetio to zapošljavanje o kojem neki pričaju. S druge strane imamo egzaktne podatke gdje se konstantno zatvaraju radna mjesta, prije svega u realnom sektoru i metalskoj industriji. Podaci o više od 13.000 zatvorenih preduzeća sasvim su realni i očekivani”, rekao je Šatorović.

On je izjavio za “Dnevni avaz” da sve ovo pokazuje da izmjene radnog zakonodavstva koje su najavljivane kao procvat zapošljavanja u FBiH nisu donijele ništa, osim nesigurnosti radnih mjesta i smanjenje prosječne plate.

“Radnici su stalno u strahu i pitaju se hoće li sutra imati radno mjesto. Kad bismo danas zatražili izvještaj o investicionom ulaganju u FBiH dobili bismo vjerovatno prazan papir, jer stranih ulagača i novih firmi nije bilo”, naglašasio je Šatorović.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here