U Ankari obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici

0
227

[ad_1]

Skupom u Ankari obilježena je 22. godišnjica genocida u Srebrenici, a učesnici su poručili da se taj stravični zločin ne smije zaboraviti, javlja Anadolu Agency (AA).

 Prigodnom skupu u Ankari prisustvovali su ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Bakir Sadović, načelnik Općine Kecioren Mustafa Ak i stotine zvanica i građana.

U obraćanju prisutnima ambasador Sadović je istakao kako Bog ljude stavlja pred iskušenja, a da je iskušenje Srebrenice pokazalo da ne treba biti slab, jer slabost uvijek privlači neprijatelja.

Sadović je kazao i da se ovih dana obilježava i prva godišnjica neuspjelog vojnog udara u Turskoj, te je poručio da je Bosna i Hercegovina uvijek bila uz narod Turske.

“Naši narodi su izvukli potrebnu poruku da im se takve tragedije više nikada ne ponove. Zato molim Allaha da nas sačuva”, kazao je Sadović.

Načelnik Općine Kecioren Ak se također obratio prisutnima u Ankari i istakao kako se ne smije dozvoliti zaborav genocida u Srebrenici.

“Kralj mudrih Alija Izetbegović je prije smrti brigu o Bosni u amanet ostavio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu kojem je vjerovao i kojeg je prepoznao kao šansu za cijeli islamski svijet. Naša Turska drži do tog amaneta, brine i brinut će se o Bosni”, poručio je Ak.

Ukazujući na historijske u kulturne veze između Bosne i Hercegovine i Turske, Ak je kazao kako će turski narod uvijek biti na strani svog bratskog naroda Bosne.

I Ak je podsjetio da se ove sedmice obilježava i prva godišnjica neuspjelog pokušaja vojnog udara kojeg su u Turskoj izveli pripadnici terorističke organizacija FETO, te je dodao da cijela Turska zna da su bosanska braća bila uz Tursku.

Prisutni su nakon obraćanja položili cvijeće na spomenik posvećen genocidu u Srebrenici, te u znak poruke mira pustili bijele balone.

Akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here