Tunis: Zemlja i grad koji nude putovanje kroz vrijeme

0
502

Zemlja Magreba, Tunis gradovima prepoznatljivim po bijelo-plavoj kombinaciji i mirisu jasmina, posjetiocima nude putovanje kroz vrijeme, javlja Anadolu Agency (AA).

 Posjetioci istoimenog grada, Tunisa, koji je ujedno i glavni grad, na aveniji Habib Bourguiba imaju priliku vidjeti statuu učenjaka Ibn Halduna.

Među mjestima koja treba vidjeti nalazi se i stari dio grada. U blizini se nalazi čaršija na kojoj trgovci hvale proizvode ukrašene prepoznatljivim simbolima Tunisa.

Raznobojni tepisi, drvene lutke, torbe, fesovi, slatko, hurme, porculan, pustinjska ruža (prirodna tvorevina koja nastaje miješanjem i kristalizacijom minerala gipsa i barita sa pustinjskim pijeskom), raznobojna odjeća svojstena Tunisu, ali i začini samo su neki proizvodi koji se nalaze na tezgama.

Turisti u centralnom dijelu grada imaju priliku posjetiti mnogobrojne bogomolje i vjerske škole stare po nekoliko stoljeća, a zatim odmoriti uz lokalne napitke i kuhinju. Među jelima koja će biti zastupljena na menijima gotovo svih restorana nalaze se kuskus te razne vrste ribe.

Ugostitelji će za piće nerijetko preporučiti domaću kahvu, zeleni čaj sa mentom ili sok od narandže.

Među bogomoljama ističe se džamija Al-Zaytuna, u čijem se prostranom dvorištu pored mnogobrojnih vjernika i turista, nalaze i golubovi koji su pored zidova i stubova ukrašenih raznim motivima, simboli džamije. Često je posjećena džamija Hammuda Paše sagrađena u 17. stoljeću čija munara ima oktagonalni oblik.

Također, moguće je vidjeti i katedralu Acropolium poznatu i pod nazivom katedrala Saint Louisa, a u njenoj blizini nalazi se i muzej na otvorenom. Katedrala odiše francuskom arhitekturom, a stubovima i motivima u unutrašnjosti izaziva oduševljenje posjetilaca.

Jedan od simbola grada je i muzej Bardo u kojem su, između ostalog izloženi mozaici iz rimskog perioda.

Tunis je i domaćin Kartaškog film festivala, a u njemu se nalaze i brojni muzeji na otvorenom.

Država Tunis može se pohvaliti brojnim učenjacima, političarima, misliocima, ali i ratnicima. Što se tiče jezika, turistima nije dovoljno poznavanje samo engleskog jezika, jer se najviše koriste francuski i tuniski arapski.

Oko dva sata vožnje od Tunisa udaljen je Kairuan poznat po tepisima. Među mjestima po kojima je grad poznat nalazi se džamija Ukbe bin Nafi, te radionice za izradu tepiha.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here