Troškovi za zdravstvo: Posljednje dvije godine života su najskuplje!

0
176

Danas u Holandiji predstavnici svih političkih partija imaju debatu o politici prema zdravstvu, odnosno troškovima u zdravstvu.

Lijevo orijentirane partije teže ka povratku na stari sistem solidarnosti, odnosno odmicanje od zdravstva kao neke vrste industrije koja ostvaruje profit. Tako predstavnik “Zelenih” sinoć na televiziji opisuje kako je politika u zdravstvu dovela dotle da se samo gleda na profit, a na ljude se gleda kao na sirovinu.

Zaboravlja se čovjekova cjelokupnost kao živog i duševnog bića i njegove potrebe kao cijele jedinke, a ne kao niza specijalističkih fragmenata, često nepotrebnih intervencija i tehničkih inovacija koje često imaju ulogu ostvarivanja što većeg profita Troškovi života decenijama galopirajuće rastu. Jedan od uzroka je sve starije stanovništvo. Jedan od učesnika sinošnjeg razgovora je rekao da su dvije posljednje godine života najskuplje.

U periodu teške bolesti i borbe da se preživi potežu se često skupi lijekovi neznatnog djelovanja, koji produžuju život za par sedmica. Iz njegove diskusije ispada nehuman stav da se treba pronaći način da se tome stane u kraj, mada na koji način reći čovjeku da ga se više ne isplati držati u životu, nije jasno.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here