Trg heroja (Hősök tere) – Budimpešta, Mađarska

0
515

Hősök tere je jedan od najupečatljivijih trgova u Budimpešti. Nalazi se u peštanskom dijelu Budimpešte, u četvrti Terezvaroš, na kraju avenije Andrássy (Andraši), koju još zovu i ‘Avenija kulture’, zbog mnogobrojnih kulturnih znamenitosti koje se nalaze u ovoj aveniji. Najpoznatija od pomenutih atrakcija je Opera.

Radi se o jednom od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti. Trg se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a na samom trgu je smješten ulaz u Gradski park.

Cijeli projekt izgradnje trga radio je arhitekt Albert Shickendanz uz pomoć kolega Filipa Hercoga i kipara Györgya Zale.

budimpesta-madarska-2

Trgom dominira Milenijski spomenik, tako nazvan zbog obilježavanja hiljadugodišnjice mađarskog doseljavanja na ove prostore, pod vodstvom Arpada, prvog velikog kneza čiji kip se nalazi na podignutoj bazi u podnožju stuba koji je okružen sa šest kipova konjanika koji zajedno s Arpadom predstvljaju vođe mađarskih osvajačkih plemena. Iako su bili malobrojna, mađarska plemena su lako pokorila raštrkano stanovništvo. Njihov dolazak s jedne strane spriječio je širenje njemačke države na istok, a s druge je strane razdvojio sjeverozapadne slavene od južnih. Ipak, spomenik je u potpunosti završen tek 1929. godine, kada je i dobio današnje ime.

U sklopu spomenika nalaze se statue plemenskih vođa, kao i mnogih drugih istorijskih ličnosti. Statue lijeve kolonade: Sveti Stefan Mađarski, Sveti Ladislav I, Koloman od Mađarske, Endre II od Mađarske, Bela IV, Karlo Robert, Ludovik I Anžujski. Statue desne kolonade: Janoš Hunjadi, Matija Korvin, Stefan Bočkaj, Gabor Betlen, Imre Tokolji, Ferenc II Rakoci, Lajoš Košut.

hosok_tere_arpadSredišnji dio spomenika zauzima 36 metara visok korintski stub, na vrhu kojeg se nalazi kip arhanđela Gabrijela. Prema Bibliji Gabrijel je jedan od trojice arhanđela koji objavljuju ljudima božje odluke. Tako se, prema legendi, arhanđeo ukazao u snu Vajku i rekao mu da on mora postati kralj. Nakon što je usnio taj san, Vajk uzima ime Stjepan, tj. Ištvan, i proglašava se za prvog ugarskog kralja. U jednoj ruci kipa nalazi se sveta mađarska kruna, a u drugoj dupli apostolski križ koji prikazuje jedinstvo mađarske države i katoličke crkve. U podnožju se nalazi grob nepoznatog vojnika.

U sklopu Trga heroja (Hősök tere), na njegovim bočnim stranama, nalaze se i dva značajna muzeja – Muzej lijepih umjetnosti (Szépmuvészeti , www.szepmuveszeti.hu) i Muzej savremene umjetnosti (Műcsarnok, www.mucsarnok.hu), a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here