Top 10 promašaja vlasti u 2016. godini

0
199
  1. Imenovanje Sebije Izetbegović za direktoricu UKCS

Početkom prošle godine Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, imenovana je za direktoricu UKCS, što je izazvalo odlazak velikog broja eminentnih doktora sa UKCS, a pacijentima su se drastično pogoršali uslovi liječenja na ovoj zdravstvenoj ustanovi.

2. Ukidanje Opće bolnice u Sarajevu

Jedan od prvih nauma Sebije Izetbegović bilo je pripajanje sarajevske Opće bolnice UKCS-u, iako za to nije postojala potreba, nego se radilo o čistom hiru nove direktorice UKCS.

       3. Povećanje naknada ministrima i savjetnicima na 300 KM

Iako su za vrijeme prošlog saziva Vlade FBiH smanjenje naknade za odvojeni život na jednu KM, Vlada Fadila Novalića povećala je ove naknade ministrima i savjetnicima na 300 KM.

4. Zavaravanje javnosti oko usvajanja mehanizma koordinacije

Neistine čelnog čovjeka Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića na sjednici Parlamenta BiH, i to u direktnom TV prenosu, o tome kako mehanizam koordinacije nije usvojen, iako su mediji ranije objavili da je mehanizam koordinacije usvojen i objavljen u Službenim novinama BiH.

5. Društveno opasna plata od 420 KM

Iako su poslodavci i sindikati usaglasili da minimalna plata u FBiH može biti 420 KM, Vlada i premijer Novalić su smatrali da je minimalna plata od 420 KM društveno opasna i žestoko se borili protiv povećanja od 14 KM.

6. Građani žive dobro

Prilikom gostovanja na jednoj televiziji premijer FBiH Fadil Novalić je izjavio da „građani žive dobro“, jer najviše kupuju i troše kafu i cigarete.

7. Bankrot Banke RS i Bobar banke

U razmaku od nekoliko mjeseci na prostoru RS zatvorene su dvije komercijalne banke. Zatvorena Banka Srpske u stoprocentnom je vlasništu Vlade RS-a, dok je Bobar banka, likvidirana početkom godine, bila u privatnom vlasništvu preminulog poduzetnika Gavrila Bobara, koji je pripadao vladajućoj nomenklaturi SNSD-a.

8. Kolaps Zavoda PIO, isplata penzija na kredit

Početkom prošle godine prijetio je ozbiljan kolaps penzijsko-invalidskog sistema u FBiH, što je dovelo do kašnjenja isplate penzija. Danas se penzije isplaćuju tako što se Zavod PIO kreditno zadužuje.

9. Prodaja Agrokomerca ispod tržišne cijene

Prodaja Agrokomerca, koji je od 25 miliona KM, koliko je iznosila njegova početna i procijenjena cijena, početkom aprila 2016. godine prodat za 2,2 miliona KM Razvojnoj banci FBiH, nakon što su od prodaje “odustali” drugi, nazovi – kupci. Javnost još uvijek nema informaciju šta se dalje desilo sa Agrokomercom i njegovom ogromnom imovinom, jer federalna vlast ne daje nikakve informacije.

10. Poskupljenje električne energije u RS

U bh. entitetu RS je u maju prošle godine poskupila električna energija, pa je za domaćinstva cijena veća u prosjeku 9,4 posto, što je na godišnjem nivou opterećenje za građane u iznosu od 72 KM.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here