TI BiH dokazao: Supruga Igora Radojičića nezakonito zaposlena u Elektroprenosu BiH

0
182

Na osnovu zahtjeva Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), Upravni inspektorat je utvrdio da je “Elektroprenos BiH” nezakonito zasnovao radni odnos sa Sanjom Radojičić, bivšom pomoćnicom ministra finansija Republike Srpske, i naložio je “Elektroprenosu” da otkloni nepravilnosti, saopćeno je danas iz te nevladine organizacije.

TIBiH je putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije još u septembru 2016. dobio prijavu da je Sanja Radojičić nezakonito zasnovala radni odnos u „Elektroprenosu Bosne i Hercegovine“.

Od “Elektroprenosa” su tražili informacije o ovom zapošljavanju, nakon čega je potvrđeno da je bivša pomoćnica ministra finansija zaposlena u “Elektroprenosu”, i to na osnovu Sporazuma o preuzimanju/raspoređivanju zaposlenika koji je potpisan između Zorana Tegeltije, ministra finansija Republike Srpske i Mate Žarića, generalnog direktora “Elektroprenosa”.

“Nakon daljeg insistiranja TIBiH i izjavljene žalbe zbog nedostavljanja traženih informacija, ‘Elektroprenos’ je TIBiH dostavio i sam sporazum na osnovu kojeg je zaposlena Sanja Radojičić, a iz kojeg je vidjivo da je potpisan protivno Zakonu o radu u institucijama BiH. Naime, zakon predviđa mogućnost sporazumnog preuzimanja zaposlenih samo između institucija Bosne i Hercegovine, njenih organa i drugih pravnih lica, i nije ga stoga moguće zaključiti sa entitetskim ministarstvom. TI BiH je nakon ovoga uputio Upravnom inspektoratu zahtjev za provođenje inspekcijskog nadzora, koji je potvrdio navode TIBiH i naložio ‘Elektroprenosu’ da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Sanje Radojičić”, saopćeno je iz TI BiH, koji će, kako su naveli, nastaviti pratiti ovaj slučaj kako bi se utvrdilo da li će “Elektroprenos” otkloniti sve nepravilnosti i na koji način.

“Ovaj slučaj predstavlja nastavak prakse spornog zapošljavanja rodbine vodećih funkcionera RS-a u ‘Elektroprenosu’, o čemu je TIBiH i ranije obavještavao nadležne institucije i javnost”, dodaje se u saopćenju.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here