Termalna rivijera na Ilidži – lijepo, i skupo za prosječnog Bosanca

0
656

Veċ sam ranije pisao o kompleksu bazena sa toplom vodom na Ilidži ( vidi Arhiva Leteceg ). Skoro su dvije godine prosle od tada, malo se šta izmijenilo. I dalje red i urednost, čistoċa. Slovenački vlasnik drži sve na visokom nivou. Ono što po meni nije u redu je, ove godine znatno poskupljenje i inače skupih ulaznica. Sada cijena ulaza za odrasle osobe košta 14 maraka, a subotom i nedjeljom 16, Suncobran, bez koga se ne može, jer nema prirodne zaštite drveċem, košta četiri marke, toliko i ležaljka (30 posto skuplje nego lani). Ako ċete nešto prezalogajiti i popiti, hamburger,  pivo i sladoled ċe biti deset maraka. Znači za jednu osobu trebaju 32 marke. Ako ċete na masažu i uljepšavanje, treba još toliko. Ko voli nek izvoli.

U otmjenom Reeuwijku u Holandiji ulaz u otvoreni bazen sa toplom vodom košta za odrasle 3,20 eura (6 maraka). Jeste da nije takav ugođaj kao ovdje, ali cijena je više od dvostruko manja. Valjda to opština kompenzira, pa može svako platiti. Ovdje bogami uglavnom budu oni koji su privremeno vani, pa dobiju godišnje novac za odmor i mogu trošiti, inače je i njima skupo. Pa ipak ima puno naroda, i iz okolnih udaljenih mijesta, uglavnom djece. Ima i dosta omladine. Ono što je karakteristika ovoga bazena je neizostavno filmsko ljubljenje i fatačina u vodi, nešto potpuno neprimjereno na javnom mjestu, bar za truhli i dekandentni zapad.

Novo je I to da u veleljepnom ogromnom holu, tropskom vrtu, svira muzika uživo. Danas je jedan od najdužih dana u godini, sunce je zašlo iza pola devet, a i tada je bilo 27 stepeni.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here