Tajni kodovi s kojima ćete otključati skrivene mogućnosti vašeg pametnog telefona

0
357

USSD protokol dopušta korisnicima pristup tajnim mogućnostima za koje većina korisnika vjerojatno nije niti znala. No da biste pristupili tajnim kodovima postoje neke stvari koje bi bilo dobro prethodno znati.

Većina ljudi koji se bave kodiranjem su poznati po tome što na uređaje stavljaju različite skrivene stvari do kojih korisnik svakodnevnim korištenjem ne može doći niti može ostvariti pristup njima. Da bi korisnik mogao ostvariti pristup svakoj od skrivenih mogućnosti potrebno je upisati poseban ključ ili kod.

Ova tradicija stavljanja skrivenih stvari na mobilne uređaje se itekako nastavila i danas, u vremenu kada je tehnologija naprednija više nego ikada i kada se tehnološki skok mjeri ne više u godinama nego u mjesecima jer je upravo nekoliko mjeseci potrebno da bi se neka nova tehnološka novotarija otkrila i primijenila.

”Unstructured Supplementary Service Data (USSD ili u prijevodu otprilike- podaci za nestrukturirani pomoćni servis), koji je ponekad znan po ”nadimku” ”brzi kodovi” je dodatni UI protokol koji omogućuje korisnicima ostvarivanje pristupa skrivenim podacima i mogućnostima koje se nalaze na njihovim uređajima.

Ovaj protokol je u osnovi osmišljen i kreiran samo za GSM mobitele, no bez obzira na to može ga se vrlo lako pronaći i na CDMA uređajima, kao što su recimo svi današnji ”pametni” uređaji. Danas se broj ovakvih kodova enormno povećao, s time da ih je gotovo pa nemoguće sve izlistati i prezentirati korisnicima jer ih je jednostavno toliko puno.

U nastavku ćemo nešto reći o tajnim kodovima za pametne telefone uz pomoć kojih svaki korisnik (pod uvjetom da ih zna i da ih zna pravilno upisati) može otključati neke dodatne, skrivene mogućnosti za svoj mobitel.

Field Mod: *3001#12345#*

U biraču brojeva vašeg uređaja utipkajte *3001#12345#* i nakon toga kliknite na zelenu tipku za poziv. Na taj način biste trebali ostvariti pristup Field Modu, modu koji će vam dati pristup različitim korisnim informacijama o lokalnim mrežama i odašiljačima signala.

Generalni mod za testiranje: *#0*#

Zasad ovaj kod radi samo na Android uređajima. Upisivanjem ovog koda otvarate knjižnicu u kojoj ćete pronaći mnoštvo različitih operacija i naredbi za uređaj koje korisnik može obaviti samo jednim klikom (recimo, spavanje, uključivanje prednje kamere, uključivanje/isključivanje vibracija, itd.).

 

Provjerite usmjeravanje svojih poziva: *#67#

Ovaj kod vam omogućuje provjeravanje broja na koji vaš uređaj trenutno preusmjerava pozive u slučajevima da vas netko zove, a vi ste zauzeti ili se zbog bilo kojeg drugog razloga ne možete (ili ne želite) javiti.

”Po defaultu” ili na predefinirani način, broj za preusmjeravanje poziva je vrlo vjerojatno broj govorne pošte. No, utipkavanjem ovog koda taj broj možete promijeniti na bilo koji drugi broj (kao na primjer, na vaš kućni broj, broj vašeg ureda, ili bilo koji third-party servis za odgovaranje na pozive).

Na iPhone uređajima taj broj se može promijeniti na način da odete pod Settings – Phone – Call Forwarding. Na Android uređajima je situacija malo drugačija, jer se stvari razlikuju od verzije do verzije. No, vi probajte ovo: kliknite na Phone – ikonu u obliku hamburgera koja označava opcije – Settings – Call – More Settings – Call Forwarding.

 

Sakrijte broj svojeg uređaja za vrijeme obavljanja poziva: #31#

Ponekad se zna dogoditi da iz bilo kojeg korisniku znanog razloga, korisnik poželi nekoga nazvati sa ”skrivenim” brojem. Bilo da se radi o tome da korisnik želi spriječiti eventualno praćenje svog broja ili da zbog bilo kojeg drugog ralzoga korisnik želi da njegov broj prilikom ostvarivanja poziva ostane nepoznat (odnosno ”skriven”) to je vrlo lako moguće učiniti.

Jednostavnim upisivanjem koda #31# i nakon toga broj koji korisnik želi zvati, korisnik sakriva svoj broj. To znači da će primatelj poziva, nakon što vidi da ga korisnik sa skrivenim brojem zove, vidjeti da piše ”nepoznati broj.” Ova mogućnost je u biti jedna od legendarnih, s obzirom da je ”skrivanje” brojeva i ostvarivanje poziva sa ”skrivenim” brojem bilo moguće za učiniti još od vremena GSM mobitela.

Provjerite svoje stanje računa i broj rata koje koje su vaš preostale za platiti (samo u situacijama ako ste uređaj kupili ”na pretplatu”): *3282#

Vrlo je vjerojatno da i ova mogućnost radi samo na Android uređajima. Naime nakon upisivanja koda pokazati će vam se koliko vam je još obroka (ili rata) preostalo koje trebate platiti dok ne otplatite vaš uređaj.

Centar za SMS poruke: *5005*7672#
Upisivanjem ovog koda korisnik ima priliku saznati broj centra za SMS poruke. Iako objektivno ne postoji neki ”preveliki” razlog zbog kojeg bi korisnicima koristio ovaj broj, s obzirom da se radi o još jednom kodu- bilo bi ga dobro navesti.

Aktivirajte čekanje poziva: *43#
Nakon upisivanja koda *43# aktivirati ćete čekanje poziva. Ovu mogućnost možete dekativirati upisivanjem #43#.

Izbornik za ”brzi” tekst (samo za Samsung Galaxy uređaje): *#7353#
S obzirom na iskustva drugih koji su ovaj kod iskušali, čini se da ga je moguće upisati samo na Samsung Galaxy uređajima. Radi se o modu koji je po mnogočemu sličan modu za generalni test i to iz razloga što i ovaj mod izbacuje izbornik sa određenim brojem aktivnosti i mogućnosti koje je isto tako moguće aktivirati jednim klikom.

Prvi test je ”Melody” , melodija zasad nepoznatog autora, no ako se korisnici odluče na pretragu pjesama po tekstu pjesme, to će ih odvesti na određeni You Tube isječak sa naslovom koji se ugrubo može prevesti kao ”Samsung Galaxy osnovna razina- Any call – Hey Now (Good Bye). O čemu se točno radi, još uvijek nije odgonetnuto. Ako bilo tko od naših uvaženih čitatelja ima bilo kakva saznanja o tome, slobodno nam i o tome napišite u komentarima ispod članka.

 

Firmware (samo Samsung Galaxy uređaji):  *#1234#

Ovo je još jedan od kodova koji (koliko zasad znam) funkcioniraju samo na Samsung Galaxy uređajima. Upisivanjem ovog koda korisnik ima prilike saznati informacije u vezi trenutne verzije firmwarea koji je instaliran na uređaju.

 

Nadam se da će vam ovih devet kodova pomoći da svoj pametni uređaj još bolje upoznate. S obzirom da je kodova toliko puno i da ih zaista ima svakojakih i da se razlikuju od uređaja do uređaja, smatram da su ovih devet (opet uz nekoliko iznimaka) nekako podjednako važni za sve uređaje.

Koje kodove vi koristite na svojim uređajima i koristite li uopće kodove na svojim pametnim telefonima? Svoje odgovore nam napišite u komentarima na dnu stranice.

Piše: I.H.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here