Szijjarto: Mađarska se ne slaže da u narednih pet godina ne treba biti širenja EU

0
187

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, koji je i omogućio današnji susret, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ovaj sastanak u Sarajevu prenio poruku podrške i prijateljstva prema BiH, kao i jasne europske perspektive naše zemlje.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar vanjskih poslova Republike Mađarske Peter Szijjarto potpisali su danas Program obrazovne i kulturne suradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2017. – 2019. godina, a za koji je ministar Osmanović kazao da predstavlja odličnu osnovu da suradnja u oblasti obrazovanja i kulture u narednom periodu bude još više intenzivirana, prenosi Fena.

Istakao je da je potpisivanjem ovog programa osigurano 50 stipendija za studente iz BiH koji studiraju u oblasti poljoprivrede i prirodnih nauka, inženjerstva, ekonomije te jednociklusne studije u oblasti medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studije.

– Također, osigurali smo pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti interesiranja. Naši studenti će biti u prilici da u Mađarskoj koriste besplatne studije, smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje i mjesečne stipendije – pojasnio je.

S druge strane, mađarski studenti mogu nastaviti studije na nekom od univerziteta u BiH, na način i pod uvjetima predviđenim u okviru CEPTUS programa.

Kada je u pitanju kultura, Osmanović je napomenuo da program, između ostalog, obuhvata sadržajnu suradnju u oblasti kulture i to u oblastima audio-vizualne umjetnosti, književnosti, izdavaštva, kulturne baštine te razmjene izložbi.

Program je potpisan u okviru zajedničke ceremonije s potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva prometa i komunikacija BiH i mađarske strane.

Ministar Szijjarto je podvukao da će Mađarska biti podrška BiH na njenom putu ka priključenju EU, jer je, kako je rekao, stabilnost BiH sigurnosno pitanje za Mađarsku, imajući u vidu geografsku blizinu dvije zemlje.

– Stoga je naš interes da u BiH bude mir i stabilnost. Ne želimo se miješati u vaše unutrašnje stvari, ali ono što znamo jeste da će vam euroatlantske integracije pomoći na putu održive stabilnosti – naglasio je, dodajući da će uraditi sve što je u njihovoj moći da ubrzaju proces priključenja BiH Europskoj uniji.

Istakao je da se Mađarska ne slaže s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom da u narednih pet godina ne treba biti širenja EU.

– Mi upravo radimo na tome da bude proširenja EU u narednih pet godina – kazao je, istakavši da žele promijeniti sadašnju situaciju gdje balkanske zemlje još uvijek nisu članice EU te da će zbog toga s njihovim resursima pomoći ovaj put.

To će, pojasnio je, uraditi na praktičan način tako što će izmjestiti mađarskog diplomatu na dvogodišnji mandat u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koji će praktično pomoći u prenošenju iskustava europskih integracija.

Također, napomenuo je da je Mađarska dala ovlaštenja svojim državnim sekretarima da već počnu s razgovorima između Hrvatske, BiH i Mađarske u vezi uspostave željezničke linije koja će povezivati Sarajevo, Osijek i Budimpeštu.

Za program koji je danas potpisan rekao je da će biti na snazi naredne tri godine, a napomenuo je da je na sastanku dogovoreno i otvaranje direktne zračne linije između Budimpešte i Sarajeva od 5. travanj.

Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko BiH kazao je da je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prometa i komunikacija BiH i mađarske strane potpisan s ciljem jačanja vanjske i trgovinske politike te povećanja ekonomske aktivnosti, uključujući investicione tokove.

Osim o memorandumu danas je razgovarano i o koridoru V c koji povezuje Budimpeštu s Pločama te značaju tog infrastrukturnog projekta.

Zajednički je konstatirano da je ovaj projekt od nacionalnog značaja, ne samo za BiH, Mađarsku i Hrvatsku, već i za sve zemlje Europske unije koje će koristiti koridor V c.

– Vjerujem da u budućnosti možemo svi zajednički uraditi dosta toga da koridor V c i BiH ne budu samo točka zagušenja na papirima EU već da jednostavno budemo dio europske zajednice – kazao je Jusko.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, koji je i omogućio današnji susret, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ovaj sastanak u Sarajevu prenio poruku podrške i prijateljstva prema BiH, kao i jasne europske perspektive naše zemlje.

Na sastanku je, kaže, istaknuta važnost cestovnog povezivanja BiH i Mađarske kroz koridor Vc te naglasio da se i s europskim sredstvima može financirati ovaj koridor, jer ima gospodarsku dimenziju, ali isto tako označava prijateljstvo između Hrvatske Mađarske i BiH.

Čestitao je Mađarskoj i BiH na potpisanim sporazumima, zaključivši da je to način suradnje u europskom duhu.

Dnevnik.ba

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here