Svjetski mediji najavili dolazak Roberta De Nira u Sarajevo

0
314

Slavni američki glumac Robert De Niro ove godine dolazi na 22. Sarajevo Film Festival na kojem će predstaviti svoj restaurirani film “Taxi Driver i dobiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za životno djelo. O njegovom dolasku u BiH su izvjestili i neki svjetski mediji.

Među prvim koji su prenijeli vijest o De Nirovom dolasku u Sarajevo bila je međunarodna novinska agencija Reuters.

“Sarajevo Film Festival će dvostrukom dobitniku Oscara, američkom glumcu i producentu Robertu De Niru dodijeliti nagradu Počasno Srce Sarajeva za životno djelo. Glumac će predstaviti digitalno restaurirani kultni film ‘Taxi Driver’ u kojem je glumio i tako obilježiti 40. godišnjicu od premijere”, javlja Reuters.

Associated Press navodi da će na tokom devet festivalskih dana biti prikazana 223 filma iz 61 zemlje.

SFF se našao i na stranicama New York Timesa. Istaknut je veliki značaj ovog događaja. Posebno je istaknuta “ključna nagrada” za životno djelo koju će De Niro primiti u Sarajevu.

“De Niro će predstaviti restaurirani film ‘Taxi Driver’ prve noći 22. Sarajevo FIlm Festivala i dobiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za životno djelo. SFF je najvažniji festival filma na Balkanu i svake godine privuče više od 100.000 ljudi. Festival je znatno napredovao od svojih skromnih početaka u razorenom gradu koji je bio granatiran i pod nadzorom snajpera tokom rata”.

Variety.com je izvjestio o dolasku slavnog glumca te posjetio na ranije dobitnike nagrade Srce Sarajeva.

“Film ‘Taxi Driver’ će biti prikazan na otvorenom pred 3.000 ljudi. Direktor kompanije Protagonist Pictures će intervjuisati De Nira na sceni SFF-a ispred Narodnog pozorišta. Glumac će dobiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za životno djelo, koju su ranije dobili Angelina Jolie, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal i Steve Buscemi”. piše Variety.com

Broadwyworld.com je prenio izjavu direktora SFF-a Mirsada Purivatre koji je govorio o značaju dolaska De Nira u Sarajevo i uzbuđenju koje će vladati u glavnom gradu BiH zbog prisustva velike holivudske zvijezde.

De Niro je dvostruki dobitnik Oscara, nominiran je pet puta, a dobitnik je i nagrade Zlatni globus. U Sarajevo stiže u petak.

SFF traje od 12. do 20. augusta.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here