Svjetski dan prve pomoći: Nesreće u kući, tiču se svih nas!

0
370

[ad_1]

Povodom Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava 09.09.2017. godine širom svijeta velika pažnja poklanja se važnosti edukacije i poznavanja osnova iz prve pomoći, kako bismo znali pravilno i pravovremeno reagovati.

Znamo li smireno, pravilno i pravovremeno nekome pomoći?

Svjedoci smo da se veoma često javi potreba da nekome ili čak sebi pomognemo u određenim situacijama, međutim manjak znanja, panika i nervoza nas u tome spriječavaju. Dosta nesreća se dešava u kući, kada je od velike važnosti rano pružiti pomoć, prije dolaska hitne pomoći, koja u većini slučajeva može biti i presudna.

Nesreće i povrede u kući kao što su padovi, gušenje zalogajem, polijevanje vrućom vodom i nastanak opekotina, posjektina oštrim predmetom, kao i srčani udar ili napad epilepsije česta su dešavanja koja od nas traže brzu reakciju i pružanje pravilne pomoći.

O tome kako reagovati u ovakvim situacijama razgovarali smo sa kapitenima Reprezentacija Bosne i Hercegovine koje su našu državu predstavljale na prvenstvima Evrope u pružanju prve pomoći i ostvarile značajne rezultate: Sumejom Botuljom, Aidom Kapetanović-Džaferović, Alminom Pezo i Ajšom Jašarević.

Zdravi portal: Kako pomoći osobi koja se guši zalogajem hrane?

Sumeja Botulja, kapiten Reprezentacije BiH 2011

Sumeja Botulja, kapiten
Reprezentacije BiH 2011

– „Ukoliko se osoba počne gušiti zalogajem hrane ili nekim stranim tijelom kao npr. klikerom ili nekim sitnim predmetom, ta osoba je, pored gušenja, i u panici, često rukom obuhvati vrat i jasno pokazuje strah i znakove gušenja. Prva pomoć se mora ukazati čim prije, jer osoba može vrlo brzo izgubiti svijest i može doći do većih komplikacija. Kako bismo pravilno pomogli takvoj osobi potrebno je stati pored unesrećene osobe i jednom rukom je obuhvatiti oko struka, a dlanom druge ruke izvesti 5 snažnih udaraca u leđa između lopatica kako bi vibracija pokrenula strano tijelo prema vani. Tokom ovih postupaka potrebno je pratiti da li je došlo do izbacivanja stranog tijela. Ukoliko osoba može, bilo bi dobro da snažno kašlje. Ako ipak i dalje strano tijelo ugrožava disajni put, treba izvesti Hajmlihov zahvat koji se izvodi tako što stanemo iza unesrećene osobe i obuhvatimo je rukama, tako da stisnutu šaku stavite na gornji dio stomaka, između pupka i prsne kosti i snažno i brzo pritisnete prema unutra i gore.“- ističe Sumeja Botulja, kapiten Reprezentacije BiH 2011.

Zdravi portal: Kako pomoći osobi koja je zadobila opekotinu?

Aida Kapetanović-Džaferović, kapiten Reprezentacija BiH 2013

Aida Kapetanović-Džaferović, kapiten
Reprezentacija BiH 2013

– „ Opekotine su termičke povrede koje nastaju djelovanjem izrazito visokih temperatura, izloženosti vatri, pari, struji, hemikalijama ili uslijed posipanja vrelim tekućinama. To su povrede gdje se javlja crvenilo na koži, otok i bol, a ako je u pitanju veći stepen opekotina pojavljuju se i plikovi, a kod težih oblika zahvaćena je cijela dubina kože i takve opekotine teško i sporo zarastaju, te uzrokuju velike bolove i zahtjevaju pažnju. Prvu pomoć ćemo pružiti tako što opečena mjesta trebamo odmah hladiti mlazom vode barem 20 minuta ili dok bol ne prestane, potom opekotinu prekriti mokrom gazom i zaštiti je od infekcija. Plikovi se ne smiju dirati ili bušiti, a zabranjeno je postavljati bilo kakve masti i ulja. Pametno je ukloniti nakit, ukoliko postoji, odmah prilikom pružanja pomoći.“ – pojašnjava Aida Kapetanović-Džaferović, kapiten Reprezentacije BiH 2013

Zdravi portal: Šta učiniti kada se osoba posiječe?

Almina Pezo, kapiten Reprezentacije BiH

Almina Pezo, kapiten
Reprezentacije BiH 2015

– „ Sve rane, pa tako i posjekotine, oštetile su kožu, tkivo i krvni sud i praćene su krvarenjem, koje može biti arterijsko, vensko ili kapilarno u zavisnosti od same povrede, kao i mehanizma povrijeđivanja. Osoba koja pruža prvu pomoć u ovakvim situacijama treba posebno biti pažljiva, jer dolazi u kontakt sa krvlju druge osobe i zato uvijek mora sebe zaštititi. Ukoliko osoba krvari, potrebno je izvršiti direktan pritisak prstima na ranu kako bi zaustavili krvarenje, a potom postaviti sterilnu gazu na koju se dodatno može postaviti kompresivni zavoj kako bi zaustavili krvarenje, ukoliko je u pitanju obilnije krvarenje. Potrebno je zavojem premotati ranu i pratiti opće stanje osobe. U zavisnosti od stanja osobe, kao i od vrste povrede, krvarenja i mehanizma povrijeđivanja osobu treba uputiti u zdravstvenu ustanovu.“ – govori nam Almina Pezo, kapiten Reprezentacije BiH 2015

Zdravi portal: Pomoć pri napadu epilepsije je obično pogrešna. Možete li nam reći kako pravilno pomoći osobi koja je u takvom stanju?

Ajša Jašarević, kapiten Reprezentacije BiH

Ajša Jašarević, kapiten
Reprezentacije BiH 2017

– „ Epilepsija je vrlo česta bolesti i napadi epilepsije nas ne smiju iznenaditi ili prepasti. Kao i kod svake druge situacije, i ovdje je potrebno biti veoma pribran i smiren. Tokom epileptičnog napada najčešće se mogu vidjeti trzaji i grčevi ekstremiteta ili čitavog tijela osobe koja, također, ima poremećaj svijesti. Prilikom pada osoba može zadobiti još neku povredu, pa je zato potrebno detaljno pregledati tijelo osobe, a posebno glavu. Trebamo biti svjesni da napad ne možemo prekinuti, zato i ne treba pokušavati spriječiti odvijanje napada. Ono što možemo uraditi jeste da uklonimo predmete na koje bi se osoba tokom napada mogla povrijediti, te možemo pridržati glavu i vrat da ne bi došlo do dodatnih povreda. Nakon napada osobu treba okrenuti na stranu, u bočni koma položaj, te obrisati sukrvicu sa lica. Posebno je bitno ostati uz ovakvu osobu i pratiti njeno stanje. Ukoliko je napad trajao duže od par minuta, ukoliko je to bio prvi napad ili se napad ponavlja u serijama potrebno je pozvati hitnu medicinsku pomoć. Hitnu pomoć, naravno, poželjno je uvijek nazvati i obavijestiti o situaciji.“ – ističe Ajša Jašarević, kapiten Reprezentacije BiH 2017

Prva pomoć se odnosi na mjere koje se provode, kako bi se spasio ljudski život, izbjegla prijeteća opasnost ili ublažavanje zdravstvenih poteškoća prije stizanja stručne pomoći.

Objava Svjetski dan prve pomoći: Nesreće u kući, tiču se svih nas! pojavila se prvi puta na Zdravi Portal.

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here