Sve veći broj rastava braka u BiH, a ovo je glavni razlog

0
530
woman is taking off the wedding ring

Kao razlozi za razvod pojavljuju se i razlike u stavovima, gubitak emocija, te financijski problemi

Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini su razvedena 1.702 braka, saopštila je Agencija za statistiku BiH.

U odnosu na isto razdoblje 2008. godine, broj razvoda je gotovo udvostručen, jer su te godine za devet mjeseci rastavljena svega 904 braka.

Najviše razvedenih brakova, od januara do septembra ove godine, zabilježeno je u augustu (275), a najmanje u jununju (159). Podsjetimo, prema nekim istraživanjima, najčešći razlozi razvoda su nevjera i nasilje u porodici, a utvrđeno je i da je razvod sve češći među starijim bračnim parovima.

Kao razlozi za razvod pojavljuju se i razlike u stavovima, gubitak emocija, te finansijski problemi.

Stručnjaci upozoravaju da prilikom razvoda, koji je stresan za supružnike, ispaštaju i djeca, jer se nose s posljedicama koje se izravno odražavaju na njihovo odrastanje, piše Info-Bijeljina.

“U Bosni i Hercegovini tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine registrirano je 21.006 živorođene djece što u odnosu na isto razdoblje 2017. godine pokazuje pad broja živorođenih za 2,09%, a umrlo je 27.182 osoba, što u odnosu na isto razdoblje 2017. godine pokazuje rast broja umrlih za 0,02%”, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Jedina svijetla točka je to što je u proteklom razdoblju sklopljen nešto veći broj brakova.

“Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini sklopljena su 15.062 braka, što u odnosu na prvih devet mjeseci 2017. godine pokazuje povećanje za 1,29%”, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here