Strava u Splitu: Žena satima čekala na pregled, pa umrla pred očima drugih pacijenata

0
249

Na pomolu je veliki skandal u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split. Prema priči 39-godišnje Splićanke, koja je u četvrtak od 18 sati do prvog sata petka sa svojim bolesnim ocem, koji je srčani bolesnik, boravila na Hitnom plućnom prijamu Klinike za plućne bolesti KBC-a Split, za vrijeme dok su oni čekali na pregled, preminula je starija ženska osoba koja je satima čekala također na pregled.

Je li žena preminula u čekaonici Klinike za plućne bolesti u kojoj je bilo 30-ak ljudi ili je umrla odmah nakon što su je uveli u ambulantu, manje je bitno. Jedino je bitno da je više nema i da joj je možda mogao, barem zakratko, biti produžen život da nije satima morala čekati na pregled. Tužnu i šokantnu priču je 39-godišnjakinja ispričala novinarima Slobodne Dalmacije.

– U četvrtak oko 18 sati pozvala sam Hitnu pomoć da mi dođe po 65-godišnjeg oca i odvede ga u bolnicu. Jako je kašljao i opće zdravstveno stanje mu je bilo loše, a kako mi je otac srčani bolesnik, nisam htjela da se stvari zakompliciraju. Hitna je zaista brzo došla i odvela oca na Plućni odjel.

Prvi šok smo doživjeli dolaskom na taj odjel jer je u čekaonici bilo “more” ljudi. Čim sam došla na Plućni, “puknuo mi je film” jer sam smatrala da moj otac sa dva stenta u tijelu i kao srčani bolesnik ima prednost pred drugima. No, sestra koja nas je dočekala je “poludjela” pa nam je rekla, budući da je otac srčani bolesnik, da smo morali ići na interni prijam. “Ali kada ste već došli ovdje, pričekajte malo”, rekla je medicinska sestra.

U jednom trenutku ocu mi je i pozlilo i zamolila sam za pomoć. Istini za volju, odmah su ga stavili na ležeća kolica i rekli da se moramo strpjeti. To strpljenje je potrajalo četiri sata, nakon čega smo primljeni na pregled. Tada smo od liječnice dobili uputnicu za RTG pluća i za laboratorijsko vađenje krvi – priča ona.

Nakon što je dobila uputnice za daljni medicinski tretman, morala je oca, za kojeg se tada tek sumnjalo da ima upalu pluća, odvesti na Hitni hirurški prijem, gdje se nalazi RTG, jer ga u zgradi Plućnog nema. Krv je ocu izvađena na Plućnom. Povratkom na Hitni plućni prijam situacija se nije ništa popravljala, pa je čak bila još gora.

– Tamo je vladao potpuni haos. Starija žena, također srčani bolesnik koja je već satima ležala na istim onim bolničkim ležećim kolicima kao što je ležao i moj otac, još je bila u čekaonici. Imala je masku na licu i s njome je bio sin. Stalno je stajao kraj nje i govorio kako će biti sve dobro.

U jednom trenutku neko je uvidio da nešto nije u redu sa ženom, nije davala nikakve znakove života. Zatim su je odmah unijeli u ambulantu i pokrili bijelom plahtom. Je li žena preminula u čekaonici ili u ambulanti, manje je bitno, bitno je da je tamo ležala satima i čekala pregled. Sin joj je izašao iz ambulante, bio je van sebe, zalupio je vratima i potom otišao. Pa ovakve stvari se ne događaju ni u Afganistanu. Strašno, šta drugo reći – govori sugovornica Slobodne Dalmacije.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here