Stephen Hawking najinteligentnija osoba na svijetu

0
335

Prema stranici “Super Scholar” britanski astrofizičar Stephen Hawking najinteligentnija je osoba na planeti. Diplomirao je 1962, a doktorirao 1965. u 23 godini.

Najpoznatiji je po svojim istraživanjima crnih rupa, ali i po naučnopopularnim knjigama i nastupima u brojnim TV serijama kao što su “Simpsonovi”, “Futurama” i “Teorija velikog praska”.

Slijedi Edward Witten, američki fizičar poznat po doprinosima “Teoriji struna”, “M-teoriji”, kvantnoj gravitaciji i supersimetriji. Mada je prvenstveno fizičar, snažno je uticao i na razvoj matematike.

Na trećem mjestu je Andrew Viles engleski matematičar, najpoznatiji po tome što je 1995. godine službeno dokazao posljednju “Fermatovu teoremu”. Prije nego što je Viles riješio taj problem star 358 godina, “Ginisova knjiga rekorda” smatrala je ovu teoremu najtežim matematičkim problemom.

Četvrti najinteligentniji čovjek na planeti je Rus Grigori Perelman, ekscentrični ruski matematičar, koji je riješio jedan od najsloženijih matematičkih problema takozvanu “Poinkarovu konjekturu”. Dobio je “Fildsovu medalju” za svoje zasluge u matematici, međutim, nikada nije primio nagradu jer, kako je izjavio, “nije zainteresovan za novac ili slavu”.

Na petom mjestu najinteligentnijih je Ruth Lawrence, britanska matematičarka, “čudo od djeteta”. Sa 13 godina diplomirala je matematiku na Oksfordu. Trenutno predaje na “Ajnštajnovom matematičkom institutu” u Jerusalimu i razvija matematiku koja je toliko složena da će proći godine prije nego što se pronađe primjena naučnih zaključaka Lovrensove.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here