Šta je u našoj vodi?

0
278

Bez obzira na to šta je u našoj vodi, osnovni sastojak je H20, spoj koji čini čak 75% naše tjelesne težine, ovisno o dobi. Voda razbija hranjive tvari u oblik koji naše tijelo može koristiti i nosi ih tamo gdje je potrebno. Također pomaže da zadržimo pravu ravnotežu vode i soli u tijelu, pa čak i djeluje kao neka vrsta amortizera koji štiti naše tkiva i kosti.

Kada je voda više od – vode

Većina nas ne misle mnogo o tome kada se tušira ili kada otvorimo slavinu za piće, ali više od 2 milijarde ljudi širom svijeta piju vodu koja sadrži pesticide, kanalizaciju, olovo, živu, opasni otpad i druge opasnosti. Lokalne laboratorije za kontrolu vode postavljaju standard za kvalitet vode koja izlazi iz slavina u BiH.

Voda iz bunara

Ako koristite bunarsku vodu (čatrnje ili neki drugi alternativni izvor vode), koja se ne pročišćava putem vodovoda, vodu treba testirati na pesticide, organske kemikalije i teške metale prije nego što je koristite prvi put. Potrebno je uraditi i testiranje na kemikalije gnojiva i određenih vrsta bakterija svake godine. Neki zdravstveni problemi, kao što su glavobolja, proljev i umor, mogu biti znakovi problema s vodom.

Fluorid

U oko dvije trećine javnih voda u svijetu dodan je fluorid. Ovaj mineral štiti zube od propadanja. Uobičajen nivo fluorida u vodi je manje od 1 posto na milion litara te se smatra sigurnim. Dodavanje ovoga minerala vodi je jedno od najvećih javnozdravstvenih dostignuća 20. vijeka.

Natrij

Dobra stara so: I to još u vodi koju pijemo. Ograničeno korištenje soli je potrebno, a ako je ima u većim količinama u vodi, morate je sabrati s količinom koju unesete u hrani. Ako imate zdravstvene probleme vezane uz so, kao što je visoki krvni pritisak ili dijabetes, provjerite nivo natrija u vodi koju pijete, ali i na bocama flaširane vode.

Arsen

Možda ste čuli loše stvari o arsenu, ali to je prirodna kemijska tvar i neki izvori vode, poput bunara, mogu imati nizak nivo. Lokalne laboratorije kontroliraju količinu arsena u javnom vodovodu, ali ako koristite vodu iz bunara ili nekog drugog prirodnog izvora, dobra ideja je da testirate koliki je sadržaj u vodi. U većim količinama, arsen je povezan s bolestima srca, dijabetesa, raka i problemima s razvojem mozga u djece.

Olovo

Lokalni vodovod obično ne može izmjeriti nivo olova u vodi, jer često olovo ulazi u vodu dok prolazi starim cijevima do našeg doma. Početni sistemi filtriranja mogu donekle otkloniti ga iz vode, ali dok dođe do naše slavine ponovo se nakupi. Zato je korisno postaviti filter na svoju slavinu i redovno mijenjati filtere.  Naime, olovo je povezano s ozbiljnim zdravstvenim problemima kod djece i odraslih.

Klor

Klor se koristi za ubijanje klica u sistemima javne vodoopskrbe. Ponekada se koriste i druge kemikalije, ali klor je najčešći. Smatra se sigurnim u niskim dozama, a ponekada možete primijetiti blagi miris ili okus vode.

Filtracijski sistemi

Kvalitetan, dobro održavan sistem filtriranja može izvaditi većinu teških metala i bakterija iz vode. Ali, neki mogu ukloniti i fluorid, koji štiti naše zube i desni. Potražite sistem za filtriranje vode koji je certificiran i atestiran kod nadležnih organa. To je jedini način da dobijete odgovarajuće filtriranu vodu.

Flaširana voda

Flaširana voda se obično poput svih drugih flaširanih pića kontrolira kod lokalnih Zavoda za javno zdravstvo, tako da je obično sigurna. Ali nije više sigurna nego voda iz slavine. I imajte na umu da osim dodatnih troškova, vodi u boci često nedostaje fluorid koji štiti zube te je često neodgovarajuće čuvana (plastične boce su bile izložene visokim temperaturama).

Kada vodu treba prokuhavati?

Ako niste sigurni u sigurnost svoje vode zbog poplava, loših cijevi, kvarova na vodovodnoj mreži ili nečega drugog, možete je prokuhati. To bi je trebalo osloboditi od bilo kakvih bakterija, virusa i drugih organizama koje mogu izazvati bolesti. Jedna minuta je dovoljna da dobijemo čistu i ispravnu vodu (potrebno je vodu kuhati 3 minute, ako ste na 1500 kilometara ili više iznad nadmorske visine).

Izbjeljivač u vodi?

Zvuči malo čudno, ali to je odobreni način za dezinfekciju vode u situacijama hitnosti ili kada postoje jasni pokazatelji bakterijskog zagađenja bunarske vode. Samo 6 kapi na 5 litara je dovoljno da se voda dezinficira, sve više može biti opasno po zdravlje. I koristite običan izbjeljivač, oni koji prodaju kao namjenski nisu ništa bolji niti sigurniji. Promiješajte i pustiti da odstoji 30 minuta.

Zbog čega voda bude bijela?

Većina nas misli da voda koja teče iz slavine je bijela zbog povećane količine klora u vodi, međutim, to nije tačno. Uzrok pojave bijele boje vode su sitni mjehurići zraka koji je rastvoren u vodi. Količina zraka u vodi ovisi od pritiska i temperature vode, tako da uslijed njihove promjene može doći do pojave mliječno bijele boje vode na slavini. Ova pojava nema nikakav uticaj na zdravstvenu ispravnost vode.

Šta je tvrdoća vode?

Tvrdoća vode potiče od rastvorenih supstanci u vodi, uglavnom soli kalcijuma i magnezijuma. Kalcijum i magnezijum spadaju u esencijalne minerale i  korisni su za ljudsko zdravlje. Tvrdoća vode ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode. Tvrdoća vode se obično izražava u njemačkim stepenima (⁰dH) ili u mg/L CaCO3.

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here