Šizofrenija mnogo češća kod useljenika

0
308

Valeriuskliniek u kojoj se lijecio Bilal B. Tamo smatraju da je Bilal bio veoma kooperativan i da nije bio ni malo opasan po okolinu.

U Holandiji se posljednjih dana dogodio niz različitih incidenata u kojima su uglavnom učesnici mladi ljudi iz imigrantskih familija. Prvo je jedan četranestogodišnjak marokanskog porijekla pred školom nožem usmrtio jednog šesnaestogodišnjeg đaka turskog proijekla. Zatim se prošli vikend u Rotterdamu dogodila pucnjava u kojoj je bilo povrijeđenih, a desili su se i nemiri u jednom roterdamskom naselju. Onda je u Utrechtu zbog uličnog terora raznih grupa useljeničke omladine policija uvela zabranu okupljanja u kvartu zvanom Kanalenland. Vrhunac se dogodio u nedjelju kada je mladić zvani Bilal B. u napadu duševne poremećenosti u Amsterdamu ušao u policijsku stanicu i ubo nožem dvije policajke, a drugi su ga policajci tada ubili iz vatrenog oružja. Nakon toga je došlo do nemira u zapadnom dijelu Amsterdama, ( Slotervaart), omladina je bacala kamenje na policijsku stanicu i zapalila policijska kola.

Bilal je bio ranije poznat policiji kao član takozvane Hoofdstad grupe (grupe iz prestonice) kojoj se pripisuju planovi za terorističke akcije. Ispostavilo se da Bilal B. boluje od šizofrenije, da se liječio u psihijatrijskoj bolnici i da je imao suicidalne namjere ( nagon za samoubistvom). Njegova porodica je optužila kliniku da Bilal nije bio dovoljno shvaćen i da ga nisu smjeli pustiti u nedjelju da bez nadzora izađe iz bolnice.

U večerašnjoj emisiji “Netwerk” jedan psihijatar je objasnio da se šizofrenija mnogo češće javlja kod imigranata, Marokanaca i Turaka, nego kod autohtonih Holanđana. Razlog je stalna frustracija usljed potisnutosti i izolovanosti od društva. Slična pojava se dešava i u drugim zemljama među useljeničkom mladom populacijom, i to većinom kod muškaraca. Ako se bolest na vrijeme prepozna ona se savremenim lijekovima može držati pod kontrolom, a ovakve pojave, kao što su se desile u Amsterdamu, se mogu pravovremeno spriječiti. Cesto su i porodice krive jer sakrivaju dusevnog bolesnika. Kod mnogih turskih i marokanskih familija se dusevna bolest smatra sramotom.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here