SIVA NEDJELJA: Sva mita u BiH u pola cijene

0
216

Po uzoru na svjetski poznati poznati fenomen Crni petak, kada sve cijene u šoping centrima bezobrazno nisko padaju, poduzetnici iz javnog sektora u BiH su došli na istu ideju za četvrtu nedjelju u mjesecu novembru.

Danas je dan kada su sva mita u Bosni i Hercegovini dostupna u pola cijene. Ono što predstavlja veliki problem jeste da je u većini javnih institucija danas neradni dan, pa su idejni tvorci ovog fenomena odlučili ove popuste omogućiti i u ponedjeljak, odnosno prvi radni dan poslije sive nedjelje.

Jedan od glavnih kreatora ove ideje je predsjednik Udruženih sindikata BiH, Mitar Sivac, koji je za naš portal izjavio kako je najveća potražnja tokom Sive nedjelje za uslugama ljekara i generalno medicinskog osoblja, a za njima ne zaostaju mnogo ni uposlenici u ministarstvima unutrašnjih poslova i sigurnosnim agencijama. Nekako očekivano na treće mjesto su došli uposlenici u obrazovnim institucijama, posebno kada je riječ o visokoškolskom obrazovanju.

„U petak smo se iznenadili koliko popusta smo mogli naći u prodavnicama širom svijeta, ali smo uvidjeli da u BiH takva tradicija i nije prisutna, pa smo odlučili brzo reagovati i omogućiti i našim građanima blagodati kakve imaju ljudi širom svijeta, samo prilagođene našim potrebama. Upravo odatle i ideja za sivu nedjelju i cijelu priču za popuste na mita.“ – izjavio je Sivac. On je još dodao kako su vrlo brzo našli zajednički jezik sa svim direktorima javnih preduzeća i ustanova te da su im izašli u susret tokom organizacije ovog dana.

„Za narednu godinu smo već počeli pripremati nove i veće popuste, a vjerovatno ćemo uvesti i posebne cijene za nova radna mjesta, koja će biti dostupna i po 75% jeftinijim cijenama nego je to trenutno slučaj.“ – zaključio je Sivac.

Pitanje koje je ostalo neriješeno jeste odakle ideja za naziv Siva nedjelja, a špekuliše se da je to zbog povećanja sive ekonomije koristeći usluge koje su dostupne tokom ovog dana. Međutim najvjerovatnije je Siva nedjelja dobila naziv po prezimenu kreatora ove ideje, jer zapravo najčešće tako bh. politički i privredni moćnici daju nazive svojim strankama i frimama.

Aldin Alić

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here