Selo živih mrtvaca: Iskopaju ih i šetaju s njima! .

0
302

Kaže se kako mrtvi žive u našem srcu i sjećanju, no u jednoj indonezijskoj provinciji, čini se kako mrtvi nastavljaju boraviti na zemlji u svojevrsnom zombi ritualu. Naime, porodici u selu Toraya u južnom Sulawesiju iskapaju svoje najbliže iz grobova kako bi ih oprali, počešljali i obukli u lijepu novu odjeću. Ekshumiraju se čak i mrtva djeca, te se uz njih stavljaju nove igračke, poput lutki. Oštećeni lijesovi se popravljaju ili mijenjaju, a s tim “mumijama” stanovnici šeću po mjestu u svojevrsnoj bizarnoj paradi.

Taj se ritual naziva Ma'nene, odnosno obred čišćenja mrtvaca, a prema lokalnom vjerovanju “duh mrtvih se mora vratiti u selo iz kojeg potječe”. Tako, ako je čovjek umro na putovanju, njegova porodica bi otišla do mjesta smrti i otpratila preminulog kućim “šetajući ga kroz selo”.

U prošlosti su se ljudi zbog toga pribojavali dalekih putovanja, u strahu da ih smrt ne zatekne daleko od kuće, pa da se neće moći vratiti do svog sela i pronaći vječni mir.

U bizarnom ritualu koji se ponavlja svake godine mrtvaci se uređuju, a to je način iskazivanja počasti i brige spram njih, tretirajući ih kao da nisu stvarno umrli, već kao da pate od neke teške bolesti pa se ne mogu brinuti sami o sebi. Pogledajte video: .

This village is full of the walking dead

This village is full of the walking dead

Posted by Daily Mail on Montag, 11. September 2017

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here