Šejh Karadavi pozvao islamski svijet da utiču na zaustavljanje masakra Rohinja muslimana

0
230

[ad_1]

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Yusuf el-Karadavi pozvao je islamski svijet i arapske zemlje da ustanu protiv masakra kojem su izloženi Rohingya muslimani u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obraćam se arapskim i islamskim zemljama koje su pred Allahom Uzvišenim odgovorne za svoju braću u Mijanmaru i odgovaraće za svoju pasivnost. Islamske zemlje, ukoliko žele, kroz svoje međunarodne odnose mogu izvršiti ekonomski i politički pritisak na okrutnu mijanmarsku vladu”, poručio je Karadavi u pisanom saopćenju.

Kako je poručio Karadavi, “vjera islam nas obavezuje da u cilju zaustavljanja nasilja i napada na slabije, pomognemo našoj potlačenoj braći”. On je pozvao islamski svijet da učini konkretne korake s ciljem zaustavljanja masakra nad muslimanima Arakana.

S druge strane, Karadavi je pozdravio aktivnu ulogu Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, zbog aktivne diplomacije i važne uloge u pomaganju ugroženim ljudima.

On je naglasio značaj posjete supruge turskog predsjednika Emine Erdogan i ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, koji su obišli izbjeglice iz Arakana trenutno smještene u Bangladešu.

Kritikovao je arapske zemlje koje su zbog, kako je rekao, međusobnim minornih neslaganja, zanemarile odgovornost prema svojoj ugroženoj braći.

Mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednjim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do sada ušlo 146.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

Akos.ba

[ad_2]
Source link

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here