SEDAM MINUTA NAKON PONOĆI

0
226

PRIČE SU DIVLJA STVORENJA

Žanr:Fantazija/Drama

Uloge:Lewis MacDougall, Sigurney Weaver, Felicity Jones, Liam Neeson, Toby Kebbell, Jennifer Lim

Trajanje:104 min

Čudovište se pojavljuje nakon ponoći. Tada se čudovišta pojavljuju. Ali to nije bilo čudovište koje je Conor očekivao. Očekivao je čudovište iz noćne more koja ga je proganjala skoro svaku noć otkako je njegova majka počela primati terapiju, noćne more u kojoj se pojavljuju tama, vjetar i vrištanje… Ovo čudovište je drugačije, i traži od Conora ono najopasnije – traži istinu.

Dosta je filmova za pogledati u zadnje vrijeme, a obaveza sa svih strana, međutim uvijek nađem način da navečer pred spavanje spojim laptop sa tv-om, uključim televizor i prepustim se.

Sinoć je na red došla ova drama fantazije koja je predstavila odličnu najavu za svoju sadržinu iako sam se malo pribojavao da će ovo biti jedna tipična priča koja nema originalnosti, rasipa se efektima i na kraju ne postigne nikakav vrhunac. Međutim, film me sinoć demantovao jer mi je potvrdio da je u pitanju zaista jedna odlična drama, odlično odglumljena, s odličnim porukama, drama koju svi olako mogu proživjetii s kojom se mogu poistovjetiti, naročito ako se sjete perioda u školi ako su bili maltretirani, zlostavljani ili jednostavno zapostavljani i ako im se činilo da im se porodica raspada, a da oni tu ništa ne mogu uraditi. Ovo je jedna suptilna i sporo-odvijajuća priča koja zbog svog tempa možda neće leći svakome, a čak sam i ja dovodio identitet filma u pitanje jer mi se u par navrata činilo kao već viđena priča koja reciklira davno obrađene teme, međutim ”A Monster Call” je zaista poseban i mislim da zaslužuje iskustvo gledanja u kinu jer ovakve zvučne i specijalne efekte ne može prenijeti običan televizor niti možete u potpunosti doživjeti atmosferu filma ako ga pogledate kući. Liam Neeson koji posuđuje glas čudovištu zaista je dokazao kakav je on vokalno nenadmašiv i kako pored Morgana Freemana, je jedan od rijetkih glumaca čiji će se glasovi i naracije u filmovima vječno pamtiti.  Weaver mi je također bila odlična u sporednoj ulozi, mada joj nekako bilo premalo prostora da zaživi u full-u, ali opet centralni lik ovog filma je dječak sa svim svojim strahovima, sumnjama ali i nadanjima i očekivanjima. Felicity Jones koja igra dječakovu majku je također bila dobra ali mali Lewis MaDougall nije iznevjerio. Sam kraj filma upakovao je sve ovo u jednu gledljivu, preporučljivu, strašno emotivnu i univerzalnu fantazija/dramu koja je za malu djecu, a naročito onu malu koja se kriju u svima nama.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,7/10, a na Tomatoesima 86%. J.A. Bayona je reditelj filma koji iza sebe ima dva odlična ”The Impossible” i ”Sirotište”. Nije se proslavio zaradom bogzna šta ali to je većinom odlika ovakvih filmova koji ne bivaju prepoznati u početku svog putovanja, a posle ih slave i svi pričaju o njima(The Big Lebowski npr.)Naime film je zaradio oko 39 miliona dolara širom svijeta.

Možda nije prepoznat kao instant-klasik ali ako vam je prva misao bila da hoćete pogledati ovaj film i da bi ste možda trebali, ne oklijevajte. ”A Monster Calls” je lijep koliko i tragičan, poseban iako djeluje već viđeno, a sve ono ostalo pripišite mu vi.

Ocjena:8/10

 

 

nekretnine_mostar
PODIJELI
Prethodni članakTešanj – BiH
Naredni članak50 shadows darker

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here