Ružičasto jezero koje nauka ne zna objasniti

Tokom 19. vijeka otok Middle su nastanjivali lovci na tuljane i kitove. Početkom 20. vijeka na dijelu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena, piše “Express“…

0
262

Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju.

Godine 1950. grupa naučnika istraživala je uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi.

Ipak, spekuliše se kako je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visoke slanosti i prisutnosti algi koje vole sol poput Dunaliella salina te ružičaste bakterije halobacteria.

Ali, za razliku od drugih ružičastih jezera koje mijenjaju boju u skladu s promjenama temperture, jezero Hiller je ružičasto cijelu godinu.

Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se spremi u neku posudu.

Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od okeana dijeli usko područje pješčanih dina, a samo jezero je dugačko oko 600 metara.

Ono je i ogromna turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli u njemu, svakako bi bilo zanimljivo za plutati u njemu. Ipak, budući da se otok koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.

 

nekretnine_mostar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here